SZYBKI PLACEK Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

SZYBKI PLACEK Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

Jeżeli jesteś miłośnikiem szybkich i prostych deserów o soczystym owocowym smaku, ten przepis na Szybki Plackiem z Jabłkami i Kruszonką jest właśnie dla Ciebie. Idealnie złote i chrupiące jabłka, posypane magiczną, słodką kruszonką są kwintesencją komfortowego domowego jedzenia. Ten placek jest piękny, prosty do zrobienia i minuty spędzone przy piecu na pewno się opłacą. Czy na weekendowe śniadanie, popołudniowy deser czy niespodziewanych gości – ten szybki placek z jabłkami i kruszonką zawsze będzie wspaniałym wyborem. Własnoręcznie przygotowane, urozmaicone przez dodatek kruszonki, jabłka uwalniają swoje najdelikatniejsze smaki, tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć.

Składniki:

  • CIASTO
  • -5 dag drożdzy
  • -2 jajka
  • -5 łyżek cukru
  • -pół kostki margaryny
  • -mąka (około 2 szklanki do sklejenia ciasta)
  • -4 jabłka
  • -cynamon
  • KRUSZONKA
  • -3/4 margaryny
  • -cukier (około 1/2 szklanki)
  • -mąka (niecała szklanka)

Szybki placek z jabłkami i kruszonką – jak zrobić?

  1. Ciasto:

    Do miski dajemy drożdże, jajka, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy margarynę (najlepiej wcześniej wyłożyć z lodówki) i przez chwilę mieszamy. Ja to robię ręcznie. Na koniec wsypujemy mąkę, nie trzeba wsypywać całości, dosypujemy stopniowo aż ciasto będzie odklejać się od rąk. Do lodówki na około 10-20 minut. W tym czasie obieram jabłka ze skórki i robię kruszonkę. Do kruszonki wszystkie składniki mieszam.
  2. Wykładamy ciasto z lodówki i palcami rozkładam ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, na cisto jabłka starte, i posypuję cynamonem i kruszonką. Do piekarnika na 30-35 minut na termoobieg, na 160-170 stopni.

SZYBKI PLACEK Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ – dodatkowe informacje

Życzę wszystkim smacznego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szybki piernik z masą budyniową
Następny przepis: Szybki przepis na łososia z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode