SZYBKI PLACEK Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Jeżeli jesteś miłośnikiem szybkich i prostych deserów o soczystym owocowym smaku, ten przepis na Szybki Plackiem z Jabłkami i Kruszonką jest właśnie dla Ciebie. Idealnie złote i chrupiące jabłka, posypane magiczną, słodką kruszonką są kwintesencją komfortowego domowego jedzenia. Ten placek jest piękny, prosty do zrobienia i minuty spędzone przy piecu na pewno się opłacą. Czy na weekendowe śniadanie, popołudniowy deser czy niespodziewanych gości – ten szybki placek z jabłkami i kruszonką zawsze będzie wspaniałym wyborem. Własnoręcznie przygotowane, urozmaicone przez dodatek kruszonki, jabłka uwalniają swoje najdelikatniejsze smaki, tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć.
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO
- -5 dag drożdzy
- -2 jajka
- -5 łyżek cukru
- -pół kostki margaryny
- -mąka (około 2 szklanki do sklejenia ciasta)
- -4 jabłka
- -cynamon
- KRUSZONKA
- -3/4 margaryny
- -cukier (około 1/2 szklanki)
- -mąka (niecała szklanka)
Szybki placek z jabłkami i kruszonką – jak zrobić?
- Ciasto:
Do miski dajemy drożdże, jajka, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy margarynę (najlepiej wcześniej wyłożyć z lodówki) i przez chwilę mieszamy. Ja to robię ręcznie. Na koniec wsypujemy mąkę, nie trzeba wsypywać całości, dosypujemy stopniowo aż ciasto będzie odklejać się od rąk. Do lodówki na około 10-20 minut. W tym czasie obieram jabłka ze skórki i robię kruszonkę. Do kruszonki wszystkie składniki mieszam. - Wykładamy ciasto z lodówki i palcami rozkładam ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, na cisto jabłka starte, i posypuję cynamonem i kruszonką. Do piekarnika na 30-35 minut na termoobieg, na 160-170 stopni.
SZYBKI PLACEK Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ – dodatkowe informacje
Życzę wszystkim smacznego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szybki piernik z masą budyniową
Następny przepis: Szybki przepis na łososia z piekarnika