Szpinak smażony z maślanką

Szpinak smażony z maślanką

Szpinak smażony z maślanką to zdrowy i smaczny przepis wieńczący tradycję kuchni indyjskiej. Wyrazisty smak szpinaku łączy się harmonijnie z delikatną maślanką, dodając potrawie lekkości. Wszystkim miłośnikom zielonych warzyw ten przepis przypadnie do gustu. To danie jest nie tylko przepyszne, ale i pożywne – szpinak jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Spróbuj tego niecodziennego połączenia i przekonaj się, jak prosty szpinak może stać się kulinarnym dziełem. Wystarczą proste składniki i odrobina chęci, aby stworzyć coś wyjątkowego. Nie czekaj dłużej – szpinak smażony z maślanką to danie, które idealnie sprawdzi się na każdy posiłek.

Składniki:

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki smalcu swojskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 pęczek szczypiorku z cebuli
  • 1 pęczek szczypiorku z czosnku
  • sól, vegeta

Szpinak smażony z maślanką – jak zrobić?

  1. Szpinak opłukać, odgotować. Odcedzić i dobrze osączyć.
  2. Oba szczypiorki pokroić.
  3. Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni, wsypać szczypior i podsmażyć. Wrzucić szpinak, dusić około 10 min, dodać sól, vegetę i maślankę. Pod koniec dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć.

Szpinak smażony z maślanką – dodatkowe informacje

Usmażony szpinak wyłożyć na tależyki i podawać z chlebem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szpinak do obiadu
Następny przepis: Szpinak ze śmietaną i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode