Sznycel drobiowy à la wiedeński

Sznycel drobiowy à la wiedeński

Oto przepis na smakowity sznycel drobiowy à la wiedeński. Jest to danie, które tchnie austriacką tradycją kulinarzną w każdym kęsie. To klasyczny sznycel z kurczaka po wiedeńsku, który charakteryzuje się złocistą, chrupiącą panierką obejmującą soczystą piers z kurczaka. Równowaga smaków w tym daniu jest po prostu niezrównana, a przygotowanie jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Idealny do podania na obiad z aromatycznym sosem, kartoflami, a nawet z prostą sałatką. Spróbuj tego przepisu dla prawdziwym smaku Wiednia w twoim domu. Bez wątpienia, sznycel drobiowy à la wiedeński jest klasykiem, który zawsze jest w modzie.

Składniki:

  • Podwójny filet z kurczaka
  • Jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • Olej do smażenia

Sznycel drobiowy à la wiedeński – jak zrobić?

  1. Fileta myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Lekko rozbijamy. Jajko rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, a następnie w jajku i bułce.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy sznycle z obu stron na rumiano. Osączamy na papierowym ręczniku.

Slnycel z kurczaka po wiedeńsku, sznycel drobiowy.

Sznycel drobiowy à la wiedeński – dodatkowe informacje

RADY A. Masłowskiej

By zrobić prawdziwe sznycle wiedeńskie, zamiast drobiu należy użyć szynki cielęcej i usmażyć kotlety na sklarowanym maśle.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szneka z glancem
Następny przepis: Sznycle Wołowe z Nalewką Brzoskwiniową Babuni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode