Szaszłyki z piekarnika
Szaszłyki z piekarnika to doskonała propozycja dla miłośników grillowanych dań, które chcieliby spróbować czegoś nowego. Ten prosty przepis jest idealny na wieczór z rodziną lub przyjaciółmi. Gra smaków różnorodnych składników, które razem tworzą niepowtarzalny szaszłyk, na pewno was zachwyci. Dodatkowo, szaszłyki przygotowane w piekarniku w folii, są łatwe w przygotowaniu, a wynik końcowy jest naprawdę imponujący. Cieszą się dużą popularnością nie tylko na rodzinnych spotkaniach, ale też na imprezach czy piknikach. Choć nie są grillowane, smakują równie dobrze, a może nawet lepiej!
admin
Składniki:
- 500 g karczku
- 1 filet z kurczaka
- 300 g chudego boczku
- 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej
- 5 ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 cukinia
- 2 cebule
- Marynata
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- curry, przyprawa kebab-gyros, papryka słodka, pieprz, majeranek, cząber
Szaszłyki z piekarnika – jak zrobić?
- Pierś kurczaka i karczek pokroić na mniejsze, przełożyć do miski. Składniki marynaty wymieszać i połączyć z mięsem, przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
- Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać ze skórki i razem z cukinią pokroić na plastry, a papryki i boczek w średnią kostkę. Wszystkie składniki szaszłyków naprzemiennie nadziewać na patyczki.
- Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożoną folią aluminiową, wierzch także przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
Szaszłyki z piekarnika – dodatkowe informacje
Mięso najlepiej wrzucić do marynaty dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki z kurczakiem i patisonem
Następny przepis: szaszłyki z piekarnika