Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami
Szakszuka to przysmak rodem z Bliskiego Wschodu. Poniższy przepis zawiera jajka, zdecydowany smak świeżych pomidorów i wyrazistego żółtego sera. Ten egzotyczny dodatek do śniadania, będzie idealnym urozmaiceniem codziennego menu. Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami to doskonała rozrywka kulinarana, która wprowadzi Cię w aromatyczny świat kuchni orientu. Potrawa ta to esencja korzystania z prostych składników na nowy, inspirujący sposób – perfekcyjne dla tych, którzy chcą dodać odrobinę pizazz do swoich porannych posiłków. Jeśli jesteś gotowy na niezapomnianą kulinarną przygodę, to ten przepis jest właśnie dla ciebie!
admin
Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- olej do smażenia
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 jajka
- 5 dag sera żółtego
- bazylia suszona według uznania
- papryka ostra mielona według uznania
- pieprz kolorowy mielony według uznania
- kmin rzymski według uznania
- sól do smaku
Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami – jak zrobić?
-
1.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami. -
2.
Następnie w pomidorach robimy w głębienie i w każde wbijamy jajko. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte. -
3.
Pod koniec duszenia posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach, podajemy po roztopieniu się sera.
xxxx – dodatkowe informacje
Porcja dla 3 osób.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szagówki po poznańsku
Następny przepis: Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem