Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami

Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami

Szakszuka to przysmak rodem z Bliskiego Wschodu. Poniższy przepis zawiera jajka, zdecydowany smak świeżych pomidorów i wyrazistego żółtego sera. Ten egzotyczny dodatek do śniadania, będzie idealnym urozmaiceniem codziennego menu. Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami to doskonała rozrywka kulinarana, która wprowadzi Cię w aromatyczny świat kuchni orientu. Potrawa ta to esencja korzystania z prostych składników na nowy, inspirujący sposób – perfekcyjne dla tych, którzy chcą dodać odrobinę pizazz do swoich porannych posiłków. Jeśli jesteś gotowy na niezapomnianą kulinarną przygodę, to ten przepis jest właśnie dla ciebie!

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • olej do smażenia
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 5 dag sera żółtego
  • bazylia suszona według uznania
  • papryka ostra mielona według uznania
  • pieprz kolorowy mielony według uznania
  • kmin rzymski według uznania
  • sól do smaku

Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami.
  2. 2.
    Następnie w pomidorach robimy w głębienie i w każde wbijamy jajko. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte.
  3. 3.
    Pod koniec duszenia posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach, podajemy po roztopieniu się sera.

xxxx – dodatkowe informacje

Porcja dla 3 osób.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szagówki po poznańsku
Następny przepis: Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode