Świąteczny piernik ,, Czaj''

Świąteczny piernik ,, Czaj”

Świąteczny piernik to nieodłączny element każdych uroczych Świąt Bożego Narodzenia. Dziś przygotujmy wyjątkowy wariant tego tradycyjnego wypieku o nazwie „Czaj”. Receptura, którą zaraz przedstawimy, to prawdziwa perła wśród przepisów na domowy piernik. Tajemnica jego smaku tkwi w idealnym balansie przypraw, wśród których nie brakuje cynamonu, imbiru, goździków i mielonej anyżu. Do tego dochodzi jeszcze pikantna nuta czarnej herbaty, która nadaje naszemu piernikowi 'Czaj’ niepowtarzalny, głęboki smak. Zapewniamy, że ten świąteczny deser z pewnością przyciągnie uwagę nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • szklanka płynnego miodu
  • szklanka oleju
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki herbaty granulkowanej
  • 18 dag powideł śliwkowych domowych
  • 3 dag konfitury z bzu domowej, ewentualnie powidła śliwkowe domowe (u mnie konfitura z bzu)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wmieszanych, zmielonych przypraw: cynamon, gożdziki, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir
  • ewentualnie 3 łyżki gotowej przyprawy do piernika (u mnie świeżo zmielone przyprawy: cynamon, gożdziki, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir po ok. 5 g każdej z przypraw)
  • skład: polewa czekoladowa domowa
  • 6 dag gorzkiej czekolady
  • 3 dag masła
  • 2 łyżki mleka
  • oprócz tego:
  • foremka o średnicy 25 cm
  • papier do pieczenia
  • dekoracja:
  • 4 orzechy włoskie

Świąteczny piernik „Czaj” – jak zrobić?

  1. Herbatę zalać 250 ml wrzącej wody, odstawić do ostudzenia (po ostudzeniu odcedzić fusy).
  2. Mąkę przesiać, żółtka utrzeć w misce z cukrem, dodać miód, zimną herbatę, olej i stopniowo wsypywać mąkę, wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawami do piernika. Po wyrobieniu masy, delikatnie połączyć z ubitą pianką z białek, konfiturą z bzu lub powidłami.
  3. Na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut w temperaturze 180°C.
  4. piernik, czaj
    Ostudzony piernik przekroić na dwa płaty, przełożyć powidłami śliwkowymi, a wierzch posmarować polewą i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
  5. Polewa: W małym garnuszku połączyć wszystkie składniki i mieszać do czasu ich rozpuszczenia.

Słowa kluczowe: czaj, przepis

Świąteczny piernik „Czaj” – dodatkowe informacje

Ten piernik najlepiej smakuje na 3 – 4 dzień po jego upieczeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Farsz z kapusty do krokietów ,pierogów i uszek
Następny przepis: Świąteczny pieróg z wołowiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode