Farsz z kapusty do krokietów ,pierogów i uszek

Farsz z kapusty do krokietów ,pierogów i uszek

Podczas przygotowań do świątecznych obiadów czy tradycyjnej Wigilii nie może zabraknąć domowych pierogów, krokietów i uszek. Kluczowym składnikiem tych potraw jest farsz, który dodaje im smaku. Przedstawiam przepis na uniwersalny, pyszny farsz z kapusty – idealny do naszych rodzimych dań. Starannie dopracowane proporcje składników sprawią, że farsz będzie odpowiedni nie tylko pod względem smaku, ale i konsystencji. Spojrzenie na listę składników wystarczy, by poczuć aromat wigilijnych potraw. Zapraszamy do przygotowania tego wyjątkowego farszu do uszek!

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg pieczarek
  • 0,5 kg cebuli
  • sól i pieprz

Farsz z kapusty do krokietów, pierogów i uszek – jak zrobić?

  1. Pieczarki mielone w maszynce z otworem o dużych oczkach.
  2. Następnie kapustę kiszoną odciśnij lekko z nadmiaru soku i również zmiel.
  3. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki i zmiel w maszynce.
  4. Wszystkie zmielone produkty wkładamy do dużego garnka i dusimy tak długo, aż odparuje nadmiar soku. Doprawiamy dobrze pieprzem i lekko solą.
  5. Taki farsz powinien być lekko sypki, bez soku.

Farsz z kapusty do krokietów, pierogów i uszek – dodatkowe informacje

Jeśli kapusta jest mocno ukiszona, zrezygnuj z dodania soli. Farszem tego rodzaju wypełniamy naleśniki na krokiety oraz ciasto na pierogi i uszka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świąteczny kulebiak krucho-drożdżowy z kapustą i grzybami
Następny przepis: Świąteczny piernik ,, Czaj''

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode