Świąteczny kulebiak krucho-drożdżowy z kapustą i grzybami

Świąteczny kulebiak krucho-drożdżowy z kapustą i grzybami

Świąteczny Kulebiak Krucho-Drożdżowy z kapustą i grzybami to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie może zabraknąć na żadnym wigilijnym stole. Właśnie ta kompozycja smaków sprawia, że sezon świąteczny jest tak wyjątkowy. Ta wersja kulebiaka łączy w sobie kruche ciasto drożdżowe, które jest niesamowicie delikatne i puszyste. Napełnione jest naładowaną smakiem kapustą i aromatycznymi grzybami, tworząc niepowtarzalny duet – doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności. Ten przepis to absolutny must-have dla wszystkich miłośników staropolskiej kuchni, który zachwyci zarówno tradycjonalistów, jak i tych, którzy uwielbiają kulinarnie eksperymentować. Każdy kęs sprawia, że święto nabiera szczególnego smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 50 dag mąki
    • 1/2 kostki masła
    • 4 dag drożdży
    • 1 żółtko
    • łyżeczka cukru
    • szklanka mleka
    • sól
    • 1 całe jajko
  • Farsz:
    • 50 dag kapusty kiszonej
    • 5 dag suszonych grzybów
    • cebula
    • po 1 łyżce masła i margaryny
    • sól
    • pieprz

Świąteczny kulebiak krucho-drożdżowy z kapustą i grzybami – jak zrobić?

  1. 1.
    Farsz: Grzyby zalej wodą i pozostaw na całą noc. Namoczone wyjmij z wody (zachowaj ją) i pokrój. W rondelku rozgrzej masło z margaryną, podsmaż na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę i grzyby, a później podduś je razem podlewając wodą, w której moczyły się grzyby. Kapustę posiekaj, zalej wodą i gotuj do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedź, połącz z podsmażonymi grzybami z cebulką, dopraw solą i pieprzem, podduś razem przez chwilę. (Najlepiej przygotować farsz 3-4 wcześniej i codziennie go odgrzewać, wtedy jest najsmaczniejszy).
  2. 2.
    Ciasto: Mąkę przesiej przez sito, wkrusz do niej drożdże, dodaj sporą szczyptę soli, cukier i żółtko. Ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem zarób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Masło stop, ostudź, dodaj do ciasta, wyrób, zakryj czystą ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  3. 3.
    Ciasto podziel na dwie części (jedna powinna być trochę większa). Z mniejszej części uformuj okrąg o wymiarach tortownicy (średnica 26 cm) i grubości ok. 0,5 cm. Przełóż go na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką tortownicę. Na placku ułóż farsz, zostawiając brzegi ciasta wolne. Drugą część ciasta rozwałkuj na większy okrąg (część odłóż na dekoracje), przykryj nim farsz i zlep z dnem, np. na pomocą widelca lub trzonka łyżki. Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jakiem. Z reszty ciasta wytnij foremką (np. w kształcie gwiazdki) ozdoby, ułóż je na kulebiaku. Na powierzchni kulebiaka zrób widelcem dziurki w kilku miejscach, by farsz mógł odparować podczas pieczenia. Piecz ok. 40-50 minut w 200 st.C, aż kulebiak będzie złocisty.

Świąteczny kulebiak krucho-drożdżowy z kapustą i grzybami – dodatkowe informacje

Doskonale smakuje solo albo jako dodatek do czerwonego barszczu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świąteczny bigos 3-dniowy
Następny przepis: Farsz z kapusty do krokietów ,pierogów i uszek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode