Świąteczny piernik ,, Czaj”
Świąteczny piernik to nieodłączny element każdych uroczych Świąt Bożego Narodzenia. Dziś przygotujmy wyjątkowy wariant tego tradycyjnego wypieku o nazwie „Czaj”. Receptura, którą zaraz przedstawimy, to prawdziwa perła wśród przepisów na domowy piernik. Tajemnica jego smaku tkwi w idealnym balansie przypraw, wśród których nie brakuje cynamonu, imbiru, goździków i mielonej anyżu. Do tego dochodzi jeszcze pikantna nuta czarnej herbaty, która nadaje naszemu piernikowi 'Czaj’ niepowtarzalny, głęboki smak. Zapewniamy, że ten świąteczny deser z pewnością przyciągnie uwagę nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- szklanka płynnego miodu
- szklanka oleju
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki herbaty granulkowanej
- 18 dag powideł śliwkowych domowych
- 3 dag konfitury z bzu domowej, ewentualnie powidła śliwkowe domowe (u mnie konfitura z bzu)
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wmieszanych, zmielonych przypraw: cynamon, gożdziki, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir
- ewentualnie 3 łyżki gotowej przyprawy do piernika (u mnie świeżo zmielone przyprawy: cynamon, gożdziki, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir po ok. 5 g każdej z przypraw)
- skład: polewa czekoladowa domowa
- 6 dag gorzkiej czekolady
- 3 dag masła
- 2 łyżki mleka
- oprócz tego:
- foremka o średnicy 25 cm
- papier do pieczenia
- dekoracja:
- 4 orzechy włoskie
Świąteczny piernik „Czaj” – jak zrobić?
- Herbatę zalać 250 ml wrzącej wody, odstawić do ostudzenia (po ostudzeniu odcedzić fusy).
- Mąkę przesiać, żółtka utrzeć w misce z cukrem, dodać miód, zimną herbatę, olej i stopniowo wsypywać mąkę, wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawami do piernika. Po wyrobieniu masy, delikatnie połączyć z ubitą pianką z białek, konfiturą z bzu lub powidłami.
- Na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut w temperaturze 180°C.
-
Ostudzony piernik przekroić na dwa płaty, przełożyć powidłami śliwkowymi, a wierzch posmarować polewą i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi. - Polewa: W małym garnuszku połączyć wszystkie składniki i mieszać do czasu ich rozpuszczenia.
Słowa kluczowe: czaj, przepis
Świąteczny piernik „Czaj” – dodatkowe informacje
Ten piernik najlepiej smakuje na 3 – 4 dzień po jego upieczeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Farsz z kapusty do krokietów ,pierogów i uszek
Następny przepis: Świąteczny pieróg z wołowiną