Suszone mięso
Czy zastanawiałeś się, jak zrobić suszone mięso? To wyjątkowe jedzenie, które pochodzi z pradawnych czasów, może być doskonałym dodatkiem do twojego menu. Możesz przygotować suszone mięso wieprzowe, które jest smaczne, sycące i przechowuje się nawet przez kilka miesięcy. Ten przepis pokaże ci, jak suszyć mięso w domu, w suszarce. Niezwykłość tej potrawy polega na unikalnym procesie suszenia mięsa, który nadaje mu charakterystyczną teksturę i smak. Czy jesteś gotowy na wieprzowinę, której smak i aroma zabiorą Cię w kulinarne podróże? Oto przepis na suszone mięso.
admin
Składniki:
- 1 kg mięsa schabowego
- sól
- pieprz
- inne przyprawy wg uznania
Suszone mięso – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Na początku oczywiście mięso dokładnie myjemy, następnie kroimy w kształt kotletów jak do tłuczenia, a te kawałki natomiast w paski o szerokości 4-7 mm (wcześniej mięso można dać do zamrażarki na 1-2h, aby łatwiej się kroiło). Bardzo ważne jest aby wszelki tłuszcz dokładnie powykrawać. Takie kawałeczki solimy, pieprzymy (można dodawać różne przyprawy, wg uznania) i nabijamy na patyczki od szaszłyków, następnie wkładamy do piekarnika i podsuszamy w temperaturze około 60-90 stopni, prze 2-3h (drzwiczki od piekarnika muszą być lekko uchylone).
- Potem takie mięso podduszamy w suszarce do grzybów przez kilka godzin (na bieżąco kosztujemy , mięso nie może być zbyt kruche ani za bardzo ścięgniste, powinno być po przełamaniu w środku lekko różowe). Jak nie mamy suszarki to trzeba je wyłożyć w suchym miejscu koło grzejnika na kilka dni, albo wystawić na słońce, tylko w tym przypadku należy je po zakryć np. gazą, żeby muchy czy inne owady się do tego nie dobrały. Ja osobiście dosuszam tylko w suszarce do grzybów.
Suszone mięso – dodatkowe informacje
Gotowe mięso przechowuję w kartonowym pudełku (w ten sposób możemy przechowywać nawet do 12 miesięcy).