Suszone jabłka

Suszone jabłka

Przygotowywanie suszonych jabłek to doskonały sposób wykorzystania nadmiaru tych pysznych owoców. Suszone jabłka są doskonałym dodatkiem do sałatek, musli, deserów, a także jako zdrowa przekąska na co dzień. W dodatku, przygotowanie ich w domowych warunkach jest proste i szybkie. Wystarczy piekarnik, blaszka, jabłka oraz odrobina cierpliwości. Ten przepis to znakomity sposób, aby cieszyć się smakiem jabłek przez cały rok. Zapraszamy do odkrywania, jak zrobić suszone jabłka w piekarniku.

Składniki:

  • 4 słodkie jabłka

Suszone jabłka – jak zrobić?

  1. Z umytych jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na cienkie plasterki – do 3 mm.
  2. Plasterki rozkładamy na 2 blachach od piekarnika, wyłożonych uprzednio papierem do pieczenia. Jabłka mogą nieco na siebie zachodzić.
  3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90ºC. Suszymy 2 godziny, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach. Po godzinie, odwracamy je na drugą stronę. Jeżeli po 2 godzinach, nie są całkowicie suche – przy grubszych plasterkach, przytrzymujemy je jeszcze w piekarniku około 20 minut.

Suszone jabłka – dodatkowe informacje

Jabłka przechowujemy w szczelnym pojemniku lub woreczku. Nie pozostawiamy ich długo bez przykrycia, bo dość łatwo chłoną wilgoć i tracą chrupkość.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: suszone kanie
Następny przepis: suszone kiwi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode