Sushi

Sushi

Sushi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych dań kuchni japońskiej. Tradycyjne sushi składa się głównie z ryżu z dressingiem octowym oraz różnych dodatków – najczęściej ryby czy owoców morza. W miejsce tych tradycyjnych składników, proponujemy jednak wypróbować marynowaną marchewkę do sushi. Marchewka, zachowując lekko podwójną, słodycz i chrupkość, stanowi oryginalny oraz smaczny dodatek do dania. To alternatywa dla osób nie przepadających za owocami morza, a także dla wegan i wegetarian. Postępując zgodnie z naszym przepisem, możemy otrzymać pyszne, zdrowe i kolorowe sushi, które jest równie efektowne jak te serwowane w restauracjach.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 100 g wędzonego łososia
  • Pół papryki
  • 1 marchewka
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Wasabi
  • Sos sojowy
  • 4 listki alg morskich w arkuszach

Sushi – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Ryż opłukać 6 razy w zimnej wodzie. Po wypłukaniu zalać ryż zimną wodą i odstawić na 30 minut. Następnie odlać wodę i wsypać odsączony ryż do garnka i zalać 2/3 szklanki wody. Przykryć pokrywką i zagotować a później zmniejszyć gaz i na najmniejszym gazie gotować 13 minut. Następnie odstawić z gazu i trzymać pod przykrywką jeszcze 15 minut. W międzyczasie zrobić zalewę do ryżu ocet z cukrem i solą podgrzać do rozpuszczenia składników ale nie gotować. Postawić do wystygnięcia. Gotowany ryż zalać zalewą i wymieszać. Paprykę umyć i pokroić w słupki, marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Algę błyszczącą stroną położyć do dołu na macie bambusowej i nakładać palcami równomiernie ryż na całą algę maczając rękę w zimnej wodzie. Następnie przy jednym brzegu tak około 5 cm od brzegu układać wzdłuż słupek marynowanej marchewki do sushi, kawałek łososia, paprykę i zawijać w rulon, przyduszając matą bambusową. Kroimy ostrym nożem na 3 cm kawałki. Podajemy z sosem sojowym i wasabi.

Sushi – dodatkowe informacje

W środek do sushi można dawać różne warzywa np. ogórek, rzodkiewkę kto co lubi. Jednym z popularnych dodatków do sushi jest marynowana marchewka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z zielonego ogórka
Następny przepis: Sushi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode