Sushi
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 100 g wędzonego łososia
- Pół papryki
- 1 marchewka
- 6 łyżek octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Wasabi
- Sos sojowy
- 4 listki alg morskich w arkuszach
Sushi – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ryż opłukać 6 razy w zimnej wodzie. Po wypłukaniu zalać ryż zimną wodą i odstawić na 30 minut. Następnie odlać wodę i wsypać odsączony ryż do garnka i zalać 2/3 szklanki wody. Przykryć pokrywką i zagotować a później zmniejszyć gaz i na najmniejszym gazie gotować 13 minut. Następnie odstawić z gazu i trzymać pod przykrywką jeszcze 15 minut. W międzyczasie zrobić zalewę do ryżu ocet z cukrem i solą podgrzać do rozpuszczenia składników ale nie gotować. Postawić do wystygnięcia. Gotowany ryż zalać zalewą i wymieszać. Paprykę umyć i pokroić w słupki, marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Algę błyszczącą stroną położyć do dołu na macie bambusowej i nakładać palcami równomiernie ryż na całą algę maczając rękę w zimnej wodzie. Następnie przy jednym brzegu tak około 5 cm od brzegu układać wzdłuż słupek marynowanej marchewki do sushi, kawałek łososia, paprykę i zawijać w rulon, przyduszając matą bambusową. Kroimy ostrym nożem na 3 cm kawałki. Podajemy z sosem sojowym i wasabi.
Sushi – dodatkowe informacje
W środek do sushi można dawać różne warzywa np. ogórek, rzodkiewkę kto co lubi. Jednym z popularnych dodatków do sushi jest marynowana marchewka.