Strucla drożdżowa z jabłkami

Strucla drożdżowa z jabłkami

Strucla drożdżowa z jabłkami to klasyczna polska potrawa, która oczaruje Cię swoją prostością wykonania i niesamowitym smakiem. Ten słodki wypiek stanowi doskonałą propozycję na jesienny wieczór przy filiżance gorącego kakao. Strucla drożdżowa to nic innego jak mocno aromatyczne, puszyste ciasto drożdżowe, przeplecione kwaśnymi kawałkami jabłek. Ta kombinacja smaków sprawia, że strucla smakuje wyjątkowo i niezwykle apetycznie. Jej zaletą jest również to, że może być przechowywana przez kilka dni, a wbrew pozorom, na kolejny dzień smakuje nawet lepiej. Wystarczy dokładnie przestrzegać przepisu, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy. Tej strucli po prostu musisz spróbować!

Składniki:

  • Składniki na jedną drożdżową struclę:
  • 2 szklanki mąki (+do podsypywania)
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko+1 do posmarowania wierzchu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60g cukru
  • 50g masła
  • mus z jabłek (ilość wg uznania)

Strucla drożdżowa z jabłkami – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Do drugiej większej miseczki(w niej będzie przygotowane ciasto) wlewamy letnie mleko, 1 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, gdy w Melku drożdże się rozpuszczą dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy to wszystko tak długo, aż składniki połączą się ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Gdy mamy już wyrośnięty rozczyn dodajemy mąkę, cukier, jajko, mieszamy i dokładnie mieszamy na samym końcu dodajemy roztopione i letnie masło. Ponownie wyrabiamy ciasto aż do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, tworząc jedność. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, który przecinamy na pół. Każdą część posmarować na środku musem jabłkowym, zwinąć w roladę, zamykając końce. Następnie zwijamy, splatamy ze sobą dwie rolady tworząc jedną. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nią ciasto, pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut, aż rolada ładnie nam się zarumieni.

Strucla drożdżowa z jabłkami – dodatkowe informacje

Inspiracja: http://www.mytaste.pl/click/index/8052263/?site=coffekitchen.blogspot.com


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Strogonow z wołowina , papryką i pieczarkami
Następny przepis: Strucla drożdżowa z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode