Strucla drożdżowa z truskawkami

Strucla drożdżowa z truskawkami

Przepis na struclę drożdżową z truskawkami to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości z owocowym akcentem. Strucla drożdżowa, miękka i puszysta niczym chmurka, jest doskonałym tłem dla soczystych, słodko-kwaszonych truskawek, które dodają deserowi niepowtarzalnego charakteru. To połączenie smaków to kwintesencja letnich smaków, które idealnie komponują się na talerzu. Strucla z truskawkami to propozycja na słodkie ukojenie po obfitym posiłku, ale też doskonałe ciasto do popołudniowej kawy. Choć przygotowanie drożdżowego ciasta wymaga nieco cierpliwości, efekt końcowy jest warty każdego poświęconego momentu. Czyż nie brzmi kusząco?

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g drożdży
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • około 1 kg truskawek
  • Żółtko po posmarowania

Strucla drożdżowa z truskawkami – jak zrobić?

  1. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy.
    Odstawiamy na 10 minut.
    Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1, 5godziny.
    Truskawki dzielimy na mniejsze części.
    Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt. Wykładamy truskawki i zwijamy rulony.
    Żółtko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.
    Rulony układamy na blaszkę piekarnikową wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
    Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
    Upieczone posypujemy pudrem.

Smacznego 😉

Strucla drożdżowa z truskawkami – dodatkowe informacje

Struclę możemy polać lukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Strucla drożdżowa z jabłkami
Następny przepis: Strucla drożdzowa z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode