Strucla drożdzowa z jagodami

Strucla drożdzowa z jagodami

Strucla drożdżowa z jagodami to tradycyjny deser, który urzeka swoim intensywnym smakiem i mięciutką konsystencją. Soczysta, słodka jagodowa nadzienie kontrastuje z puszystym ciastem drożdżowym tworząc prawdziwie niebiańską kompozycję. Strucla drożdżowa z jagodami to przepis perfekcyjny na letnie desery, kiedy to owoce są pełne smaku i aromatu. Wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wysiłek. Lekko ciepła, posypana cukrem pudrem będzie świetnym dodatkiem do letniego popołudniowego picnicu czy porannej kawy. To danie zachwyci nie tylko smakoszy słodkości, ale także miłośników domowych wypieków.

Składniki:

  • rozczyn:
    • 2 dkg świeżych drożdży
    • 1/4 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru
    • 3 łyżki mąki
  • ciasto:
    • 30 dkg mąki
    • 1 jajko
    • 1/4 szklanki mleka
    • 1/4 kostki margaryny
    • 3 łyżki cukru
  • dodatkowo:
    • 1 słoiczek jagód
    • garść orzechów

Strucla drożdzowa z jagodami – jak zrobić?

  1. Przygotować rozczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany rozczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Po około 15-20 minutach dodać pozostałe składniki ciasta (margarynę rozpuścić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość wyjąc z miski i rozwałkować. Na cieście rozsmarować jagody i pokruszyć orzechy.
  3. Ciasto zwinąć w rulon i przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11×25 cm). Ostawić w ciepłe miejsce aż podrośnie.
  4. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i ostudzić. Smacznego 🙂

Strucla drożdzowa z jagodami – dodatkowe informacje

Jagody wg przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jagody-do-ciasta


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Strucla drożdżowa z makiem
Następny przepis: Strucla makowa na biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode