Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Wprowadzamy Was w zapierające dech w piersiach, rustkalne smaki staropolskiej kuchni, prezentując przepis na autentyczny bigos z wędzoną śliwką. Bigos, zwany również polskim „mięsnym winem”, jest rozgrzewającym, pikantnym daniem idealnym na mroźne, zimowe dni. Połączenie wieprzowiny, kapusty, kiełbasy i naszej sekretnej składniki, czyli wędzonej śliwki, doda niezwykłego smaku i aromatu każdemu gryzowi. Zaskocz gości na kolejnym spotkaniu ze smakiem, który przebija stuleci tradycji. Sprawdź nasz przepis na bigos ze śliwkami i odkryj smak prawdziwej, staropolskiej kuchni.

Składniki:

  • 3 kilogramy kiszonej kapusty
  • 300 gramów łopatki wieprzowej
  • 200 gramów wołowiny bez kości
  • 1 dobra kiełbasa swojska
  • 1 kiełbasa tradycyjna typu podlaska/podwawelska
  • 7 wędzonych śliwek
  • duża garść suszonych grzybów
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek jałowca
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej typu „kucharek”
  • sól i mielony pieprz
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przepis na staropolski bigos z wędzoną śliwką – jak zrobić?

  1. Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna, podziel ją na pół i jedną połowę dobrze wypłucz pod bieżącą wodą i dobrze wyciśnij. Całość kapusty pokrój i zalej wodą w dużym garnku, tak aby kapusta była całkowicie zakryta. Gotuj na średnim ogniu, a gdy woda zacznie bulgotać, dodaj przyprawę uniwersalną, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez około 50 minut.
  2. W międzyczasie namocz grzyby i śliwki w gorącej wodzie w osobnych miseczkach, a gdy zmiękną, pokrój je. Nie wlewaj wody z pod grzybów i śliwek.
    Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę, a następnie porcjami podsmaż na smalcu i odłóż na talerz. Kiełbasę również pokrój w kostkę i podsmaż na pozostałym tłuszczu z smażenia mięsa. Gdy kiełbasa się zarumieni, dodaj do niej łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę podsmaż. Również odłóż na talerz.
  3. Po 50 minutach ostrożnie odcedź kapustę, zostawiając trochę wody. Kapustę znów postaw na gaz i dodaj do niej grzyby, śliwki, jałowiec, pieprz ziarnisty, mięso, kiełbasę, resztę koncentratu pomidorowego i podlej częścią wody z grzybów i śliwek. Gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez około 2 godziny, tak aby nadmiar wody odparował. Co jakiś czas przemieszaj kapustę, aby nie przywarła do garnka. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: bigos ze śliwkami, śliwki do bigosu, bigos ze śliwką

Staropolski bigos z wędzoną śliwką – dodatkowe informacje

Przy doprawianiu bigosu solą należy uważać by go nie przesolić gdyż bigos słonieje po jakimś czasie i za każdym razem gdy go odgrzewamy. Również staje się jeszcze bardziej smaczniejszy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Staropolski Krupnik z Kwaszoną Kapustą
Następny przepis: staropolski pasztet z zająca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode