špekáčky czeskie kiełbaski smażone z cebulką

špekáčky czeskie kiełbaski smażone z cebulką

Przygotuj się na podróż kulinarną do serca Czech, odkrywając jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przysmaków tej kraju – špekáčky, czyli czeskie kiełbaski smażone z cebulką. Ta prosta, wyrazista potrawa to esencja czeskiej kuchni, idealne połączenie soczystej kiełbaski i karmelizowanej cebuli. Świetnie komponuje się z chłodnym piwem i jest niemal nieodzownym elementem czeskich wieczorów. Niezwykle pożywne spekacky to propozycja na szybki i sycący posiłek dla wszystkich miłośników intensywnych smaków. Z kilku prostych składników, rzemieślniczych kiełbasek i soczystej cebuli, można wykreować prawdziwy kulinarny majstersztyk.

Składniki:

  • 4 kiełbaski szpekáčky
  • 1 cebula
  • przyprawa do karkówki
  • 1 łyżka oliwy

Špekáčky czeskie kiełbaski smażone z cebulką – jak zrobić?

  1. Przygotowanie kiełbasek:
    • – kiełbaski ponacinać kilku miejscach
  2. Przygotowanie cebulki:
    • – cebulę pokroić w pióra
  3. Smażenie kiełbasek i cebulki:
    • – kiełbasę smażyć na patelni lub grillu i dodać łyżkę oliwy. W połowie smażenia dodać cebulkę i oprószyć przyprawą smażyć aż cebulka będzie miękka

špekáčky czeskie kiełbaski smażone z cebulką – dodatkowe informacje

Podane z piwem bardzo dobrze smakują.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spanakopita, czyli ciasto filo z nadzieniem szpinakowo-serowym
Następny przepis: Spring rolls z kurczakiem na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode