Sos tatarski z kaparami

Sos tatarski z kaparami

Przygotowanie własnego sosu tatarskiego z kaparami jest niezwykle proste, a efekt końcowy może być zupełnym zaskoczeniem dla twojego podniebienia. Ten tradycyjny dodatek do potraw z ryb czy mięsa, przyrządzony w domowych warunkach, nabiera wyjątkowej głębi smaku. Kapary dodają do sosu tatarskiego specyficznego aromatu oraz delikatnej pikantności. Przepis jest prosty w wykonaniu i nie wymaga specjalistycznego sprzętu czy skomplikowanych składników. Sos tatarski z kaparami to propozycja dla wszystkich miłośników kuchni, którzy cenią sobie samodzielne przygotowywanie sosów i dodatków do potraw.

Składniki:

  • 270 g marynowanych pieczarek
  • 130 g konserwowych ogórków
  • 50-70 g marynowanych kaparów
  • 50 g cebuli
  • 4 jajka wiejskie
  • 200 g majonezu
  • 1-2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sos tatarski z kaparami – jak zrobić?

  1. Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki i kapary odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, kapary drobno siekamy. Całość mieszamy, dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce.

Sos tatarski z kaparami jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Można go stosować jako dip do warzyw, sos do mięsa lub dodatek do sałatek. Jest prosty w przygotowaniu i można go dostosować kwestii smaku. Smacznego!

Sos tatarski z kaparami – dodatkowe informacje

* Sos możemy przygotować przy użyciu maszynki do mielenia mięsa. Mielimy wszystkie składniki. Doprawiamy, dodajemy majonez i gotowe.

*Majonez możemy zmieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Konsystencję sosu regulujemy tymi dodatkami.

*Do sosu możemy dodać świeży szczypiorek i koperek.

*Cebulę możemy pominąć lub zastąpić ją drobno posiekanym, sparzonym porem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos szpinakowy
Następny przepis: Sos tatarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode