Sos szpinakowy

Sos szpinakowy

Szukasz pomysłu na pyszne, zdrowe i oryginalne danie? Przedstawiamy przepis na sos szpinakowy, który zawróci Ci w głowie swoim wykwintnym smakiem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych dodatków do ziemniaków. Ich smak nabierze głębi dzięki połączeniu z zielonym, aksamitnym sosem. Szpinak jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, przez co sos, który z niego zrobisz, będzie nie tylko atrakcją twojego stołu. Przepis na sos szpinakowy jest prosty i szybki do zrealizowania, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Spróbuj już dziś i zaskocz gości niecodziennym dodatkiem do dania!

Składniki:

  • 200 gramów mrożonego szpinaku
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa

Sos szpinakowy – jak zrobić?

  1. Mrożony szpinak wkładamy do garnka, wlewamy kilka kropel wody i gotujemy, aż woda odparuje. Zdejmujemy z ognia, solimy, pieprzymy, dodajemy zmiażdżony czosnek i śmietanę. Doprawiamy do smaku cukrem i gałką muszkatołową.

Słowa kluczowe: sos szpinakowy do ziemniaków, sos szpinakowy przepis, sos szpinakowy

porady – dodatkowe informacje

Zamiast śmietany można użyć mleka dodając łyżkę mąki-sos będzie bardziej dietetyczny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków
Następny przepis: Sos tatarski z kaparami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode