Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków

Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków

Oto przepis na powalający na kolana sos szczypiorkowy, który jest idealnym dodatkiem do młodych ziemniaków. Ten kremowy, ziołowy sos wykorzystuje świeży szczypiorek aby podkreślić prostotę i delikatny smak młodych ziemniaczan. Jest on wyrazisty, ale nie przytłacza smaku ziemniaków. Składniki są proste, ale efekt jest nieziemski. Jedno jest pewne – ten sos podbije serca wszystkich miłośników ziemniaków i stanie się nieodłącznym elementem waszych letnich obiadów. Spróbujcie go także jako dip do warzyw czy smażonych paluszków. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnego masła czosnkowego czy majonezu. Czas na danie, które z pewnością zachwyci wszystkie podniebienia!

Składniki:

  • duży pęczek świeżego szczypiorku (w przepisie użyto pęczka składającego się z 18 sztuk)

    kawałek masła lub margaryny

    250ml śmietany Łaciata 18% do zup i sosów

    sól i pieprz do smaku

Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków – jak zrobić?

  1. 1.
    Szczypiorek płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, drobno siekamy. Podsmażamy w niewielkim garnku na maśle lub margarynie przez ok. 5 minut. Następnie do szczypiorku wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Sos gotujemy do zgęstnienia często mieszając, ok. 5 – 6 minut.

Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków – dodatkowe informacje

Sos do młodych ziemniaków możemy również wykorzystać do polania różnego rodzaju mięs.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos tatarski
Następny przepis: Sos tatarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode