Sos tatarski

Sos tatarski

Sos tatarski to smaczny dodatek do wielu potraw, który szczególnie upodobał sobie miłośnicy ryb i owoców morza. Ten klasyczny, zimny sos ma w sobie coś, co idealnie podkreśla smak zarówno pieczonego dorsza, jak i surowych warzyw. Istnieje wiele odmian tego sosu, ale dzisiaj zdradzimy sekret jego przygotowania na podstawie przepisu Magdy Gessler. Ten popularny przepis to prawdziwa klasyka, która przyciąga smakoszy z całej Polski. Doskonałe połączenie smaków z pewnością zachwyci Waszych gości. Zobaczcie, jak zrobić sos tatarski, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

  • 1 kubek majonezu (najlepiej własnej produkcji)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/4 kubka marynowanych pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Sos tatarski – jak zrobić?

  1. Ogórki i pieczarki drobno posiekać. Wsypać do miseczki, dodać resztę składników – majonez, musztardę, natkę pietruszki, szczypiorek, sok z cytryny i wymieszać. Sos tatarski doprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki, by składniki przegryzły się. Najlepiej smakuje schłodzony.

Sos tatarski jest popularnym dodatkiem do potraw, szczególnie do dań mięsnych. Jest znany głównie jako składnik sałatek. Istnieje wiele różnych przepisów na sos tatarski, o różnych proporcjach składników i metodach przygotowania. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten autorstwa Magdy Gessler.

Sos tatarski – dodatkowe informacje

Do sosu tatarskiego można dodać też ugotowane na twardo, drobno posiekane jajka. Grzyby marynowane można zastąpić też kaparami – dzięki nim sos tatarski nabierze charakteru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków
Następny przepis: Sos tatarski z kaparami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode