Sos szpinakowy
Szukasz pomysłu na pyszne, zdrowe i oryginalne danie? Przedstawiamy przepis na sos szpinakowy, który zawróci Ci w głowie swoim wykwintnym smakiem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych dodatków do ziemniaków. Ich smak nabierze głębi dzięki połączeniu z zielonym, aksamitnym sosem. Szpinak jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, przez co sos, który z niego zrobisz, będzie nie tylko atrakcją twojego stołu. Przepis na sos szpinakowy jest prosty i szybki do zrealizowania, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Spróbuj już dziś i zaskocz gości niecodziennym dodatkiem do dania!
admin
Składniki:
- 200 gramów mrożonego szpinaku
- 6 łyżek śmietany
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
Sos szpinakowy – jak zrobić?
- Mrożony szpinak wkładamy do garnka, wlewamy kilka kropel wody i gotujemy, aż woda odparuje. Zdejmujemy z ognia, solimy, pieprzymy, dodajemy zmiażdżony czosnek i śmietanę. Doprawiamy do smaku cukrem i gałką muszkatołową.
Słowa kluczowe: sos szpinakowy do ziemniaków, sos szpinakowy przepis, sos szpinakowy
porady – dodatkowe informacje
Zamiast śmietany można użyć mleka dodając łyżkę mąki-sos będzie bardziej dietetyczny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków
Następny przepis: Sos tatarski z kaparami