Sos jagodowy

Sos jagodowy

Ten przepis na sos jagodowy jest jednym z tych, które naprawdę wydobywają z naszych potraw to, co najsmaczniejsze. Idealnie komponuje się z mięsem, dodając do niego słodko-kwaśnej nuty, która idealnie podkreśla smak każdego dania. Mimo że może wydawać się nieco nietypowy, gwarantujemy, że ta wyjątkowa mieszanka smaków zaskoczy i zachwyci Twoich gości. A cały tajemniczy sekret tkwi w prostocie tych składników oraz sposobu przygotowania. Sos jagodowy to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymenty i odkrywanie nieznanych dotąd smaków. Zapraszamy do wypróbowania tego nietuzinkowego przepisu.

Składniki:

  • 250 g świeżych jagód
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki likieru jagodowego

Sos jagodowy – jak zrobić?

  1. Jagody oczyszczamy, myjemy, przekładamy do rondla i zagotowujemy z 1/4 szklanki cukru. Po zagotowaniu jagody przecieramy przez sitko. Następnie sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną. W tym celu 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do sosu. Sos studzimy, dodajemy 3 łyżki likieru jagodowego, mieszamy.

xxxx – dodatkowe informacje

Sos jagodowy to idealna propozycja dla miłośników słodkiego dodatku do mięsa. Oto przepis na ten niezwykły sos jagodowy, który z pewnością przypadnie do gustu. Gotowy sos jagodowy możemy podać np. do naleśników czy gofrów, sprawiając że nasze danie nabierze niepowtarzalnego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos jajeczny
Następny przepis: Sos koktajlowy – do krewetek, kurczaka, shoarmy sałatki i grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode