Sos jajeczny

Sos jajeczny

Sos jajeczny to solenizna, świąteczna potrawa znana i podawana prawie w każdym polskim domu. Ma prawdziwie domowy smak, który kojarzy nam się ze spędzanymi razem świętami. Ten kremowy, bogato aromatyczny sos stanowi doskonałe uzupełnienie dla wielu potraw, dodając im nuty głębi i kremowości. Zrobienie go w domu jest naprawdę łatwe, a efekt końcowy z pewnością sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Skończ z kupnymi sosami i zaskocz swoich gości domowym sosem jajecznym na następne święta lub rodzinne spotkanie. Z garścią prostych składników, możesz stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.

Składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • cukier do smaku
  • sól do smaku

Sos jajeczny – jak zrobić?

  1. Jajka pokroić w małą kostkę, dodać majonez, mleko, musztardę i sok z cytryny. Wymieszać. Dołożyć przyprawy i ponownie wymieszać. Sos podawać schłodzony.

Sos jajeczny – dodatkowe informacje

Sos jajeczny można urozmaicić dodatkiem posiekanej natki pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SOS JABŁKOWY DO MIĘSA
Następny przepis: Sos jagodowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode