Sos grzybowy z grzybów mrożonych

Sos grzybowy z grzybów mrożonych

Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów i nie odstrasza Cię sezonowe ich braki, to ten przepis jest dla Ciebie. Sos grzybowy z grzybów mrożonych to sposób na pyszne danie bez konieczności wychodzenia z domu do lasu w poszukiwaniu grzybów. Ten sos sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację. Doskonale smakuje z mięsem, ale i jako dodatek do klusek czy ziemniaków. Możemy stworzyć go z dowolnych grzybów, które mamy pod ręką – mrożonych podgrzybków, borowików itp. Zawsze jest smaczny i kremowy, a smak grzybów jest intensywny i wyrazisty.

Składniki:

  • 500g Grzybów (mrożonych)
  • 10g masła
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionowa
  • Woda
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka koperku
  • Śmietana oraz mąka (do zagęszczenia)

Sos grzybowy z grzybów mrożonych – jak zrobić?

  1. Koperek myjemy i drobno posiekaj. Cebule obieramy i kroimy, następnie podsmażamy na maśle.
  2. Dodajemy grzyby mrożone, mieszamy i dusimy tak długo, aż wyparuje woda z grzybów.
  3. Na koniec dodajemy dwie szklanki bulionu i dusimy około 30 minut.
  4. Pod koniec zaciągamy mąką oraz śmietaną.
  5. Sos podajemy z makaronem.

Słowa kluczowe: mrożone grzyby sos, sos z podgrzybków mrożonych, sos z borowików mrożonych, sos z mrożonych grzybów, sos grzybowy z mrożonych grzybów

xxxx – dodatkowe informacje

Sos grzybowy z grzybów mrożonych może być podany z ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos feta - do grillowanych mięs i warzyw
Następny przepis: Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode