Sos grzybowy z grzybów mrożonych
Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów i nie odstrasza Cię sezonowe ich braki, to ten przepis jest dla Ciebie. Sos grzybowy z grzybów mrożonych to sposób na pyszne danie bez konieczności wychodzenia z domu do lasu w poszukiwaniu grzybów. Ten sos sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację. Doskonale smakuje z mięsem, ale i jako dodatek do klusek czy ziemniaków. Możemy stworzyć go z dowolnych grzybów, które mamy pod ręką – mrożonych podgrzybków, borowików itp. Zawsze jest smaczny i kremowy, a smak grzybów jest intensywny i wyrazisty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500g Grzybów (mrożonych)
- 10g masła
- 1 cebula
- 1 kostka bulionowa
- Woda
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka koperku
- Śmietana oraz mąka (do zagęszczenia)
Sos grzybowy z grzybów mrożonych – jak zrobić?
- Koperek myjemy i drobno posiekaj. Cebule obieramy i kroimy, następnie podsmażamy na maśle.
- Dodajemy grzyby mrożone, mieszamy i dusimy tak długo, aż wyparuje woda z grzybów.
- Na koniec dodajemy dwie szklanki bulionu i dusimy około 30 minut.
- Pod koniec zaciągamy mąką oraz śmietaną.
- Sos podajemy z makaronem.
Słowa kluczowe: mrożone grzyby sos, sos z podgrzybków mrożonych, sos z borowików mrożonych, sos z mrożonych grzybów, sos grzybowy z mrożonych grzybów
xxxx – dodatkowe informacje
Sos grzybowy z grzybów mrożonych może być podany z ziemniakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos feta - do grillowanych mięs i warzyw
Następny przepis: Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków