Soczysta ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie
Soczysta ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie to przysmak, który spodoba się wszystkim miłośnikom mięsa. Delikatny filet z kurczaka pieczony w rękawie zachwyca smakiem oraz aromatem starannie dobranych ziół. Proces pieczenia w rękawie sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste, a jego konsystencja zachwyca. Pierś z kurczaka pieczona w rękawie to doskonała propozycja na obiad czy kolację. To danie, które w prostocie ukrywa niezwykle bogate walory smakowe. Delikatność piersi z kurczaka w połączeniu z aromatem ziół, to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- duża, podwójna pierś z kurczaka
- Na marynatę:
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy
Soczysta ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie – jak zrobić?
- Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem z cytryny. Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki, przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia worek rozciąć – pierś pięknie się zrumieni.
Soczysta ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie – dodatkowe informacje
Tak przygotowana pierś świetnie smakuje podana z sosem grzybowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Soczysta ryba z piekarnika
Następny przepis: soczyste i delikatne kotlety mielone