Soczysta ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie

Soczysta ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie

Soczysta ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie to przysmak, który spodoba się wszystkim miłośnikom mięsa. Delikatny filet z kurczaka pieczony w rękawie zachwyca smakiem oraz aromatem starannie dobranych ziół. Proces pieczenia w rękawie sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste, a jego konsystencja zachwyca. Pierś z kurczaka pieczona w rękawie to doskonała propozycja na obiad czy kolację. To danie, które w prostocie ukrywa niezwykle bogate walory smakowe. Delikatność piersi z kurczaka w połączeniu z aromatem ziół, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • duża, podwójna pierś z kurczaka
  • Na marynatę:
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Soczysta ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie – jak zrobić?

  1. Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem z cytryny. Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki, przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
    Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia worek rozciąć – pierś pięknie się zrumieni.

Soczysta ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie – dodatkowe informacje

Tak przygotowana pierś świetnie smakuje podana z sosem grzybowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Soczysta ryba z piekarnika
Następny przepis: soczyste i delikatne kotlety mielone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode