Soczysta ryba z piekarnika

Soczysta ryba z piekarnika

Oto doskonały przepis dla miłośników kulinarnych doznań – soczysta ryba z piekarnika. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje. Usmażona do złota skórka i delikatne, aromatyczne mięso – to prawdziwa uczta dla podniebienia. Najlepsze jest to, że nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu ani skomplikowanych składników. Starannie dobrane przyprawy sprawiają, że smak i aromat są wyjątkowe, jednocześnie zachowując naturalną świeżość ryby. Niezależnie od tego, czy wybierzesz mrożoną rybę czy filety rybne, efekt końcowy zawsze będzie zadowalający. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 4 małe kawałki ulubionej ryby, na przykład mintaja (można użyć mrożonej)

    przyprawa do ryb

    sól, pieprz

    pół cytryny

    łyżeczka masła

Soczysta ryba z piekarnika – jak zrobić?

  1. 1.

    Filety myjemy i osuszamy (mrożone należy najpierw rozmrozić). Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Każdy filet układamy na kawałku folii aluminiowej, przyciętej w taki sposób, aby można było swobodnie zawinąć rybę.

  2. 2.

    Na wierzchu każdego fileta układamy kilka plasterków cytryny i kilka małych kawałeczków masła.

  3. 3.

    Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Filety szczelnie zawijamy w folię aluminiową, starannie podwijając jej brzegi, tak by podczas pieczenia nie wylała się zawartość. Następnie układamy filety na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 – 35min. w temp. 190ºC. Podajemy np. z ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką.

xxxx – dodatkowe informacje

Podany czas pieczenia jest odpowiedni dla niewielkich filetów, jeśli pieczemy duże i dość grube filety, wydłużamy czas pieczenia do ok. 45 minut. Możemy zrezygnować z obkładania filetów plasterkami cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Soczysta pierś kurczaka w jogurcie greckim z przyprawami
Następny przepis: Soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode