Soczysta ryba z piekarnika
Składniki:
- 4 małe kawałki ulubionej ryby, na przykład mintaja (można użyć mrożonej)
przyprawa do ryb
sól, pieprz
pół cytryny
łyżeczka masła
Soczysta ryba z piekarnika – jak zrobić?
-
1.
Filety myjemy i osuszamy (mrożone należy najpierw rozmrozić). Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Każdy filet układamy na kawałku folii aluminiowej, przyciętej w taki sposób, aby można było swobodnie zawinąć rybę.
-
2.
Na wierzchu każdego fileta układamy kilka plasterków cytryny i kilka małych kawałeczków masła.
-
3.
Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Filety szczelnie zawijamy w folię aluminiową, starannie podwijając jej brzegi, tak by podczas pieczenia nie wylała się zawartość. Następnie układamy filety na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 – 35min. w temp. 190ºC. Podajemy np. z ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką.
xxxx – dodatkowe informacje
Podany czas pieczenia jest odpowiedni dla niewielkich filetów, jeśli pieczemy duże i dość grube filety, wydłużamy czas pieczenia do ok. 45 minut. Możemy zrezygnować z obkładania filetów plasterkami cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Soczysta pierś kurczaka w jogurcie greckim z przyprawami
Następny przepis: Soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem