smażona cukinia
Najprostsze potrawy często okazują się najsmaczniejsze. Kiedy lato w pełni, a cukinia jest w każdym warzywniaku i na każdym targu, warto przygotować smażoną cukinię. To bardzo zdrowy i smaczny sposób na przygotowanie tego popularnego warzywa, który charakteryzuje się niezwykle krótkim czasem przygotowania. Bez względu na to, czy szukasz przepisu na szybki lunch, urozmaicenie obiadu, czy po prostu chcesz nieco zmienić swoją codzienną dietę, ta potrawa idealnie spełni Twoje oczekiwania. Ten przepis na smażoną cukinię to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych opcji dla każdego, kto ceni sobie zdrowe, domowe jedzenie.
admin
Składniki:
- 2 świeże cukinie
- 2 jajka
- mąka pszenna
- przyprawy do mąki: papryka, czosnek granulowany, cebula granulowana, pieprz, sól, pieprz cayenne
- bułka tarta
- ręczniki papierowe do odsączania
- olej do smażenia
Smażona cukinia – jak zrobić?
- Cukinię myjemy, kroimy w plasterki. Na talerz wysypujemy mąkę i mieszamy z przyprawami. Na drugim talerzu wysypujemy bułkę tartą. W trzecim roztrzepujemy jajka. Na patelni rozgrzewamy olej. Plasterek cukinii obtaczamy w mące – jajku – bułce tartej, następnie kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Słowa kluczowe: cukinia, smażona, przepis
smażona cukinia – dodatkowe informacje
Na bieżąco obtaczamy cukinię, wtedy nie rozmięka panierka i nie odpada po usmażeniu.