Śledzie z żurawiną
Przepis na śledzie z żurawiną to propozycja doskonałego dania na święta i nie tylko. Połączenie delikatnej mięsności śledzia, słodko-kwaśnej żurawiny i aromatycznej cebuli tworzy niesamowicie wyrafinowany i orzeźwiający smak. Ta tradycyjna inspirowana kuchnią skandynawską potrawa, jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3. Rewelacyjnie sprawdzi się jako przystawka lub lekka kolacja. Wędrówki na stołach polskich domów zaczęły zaledwie kilka lat temu, ale już zdążyły zdobyć rzesze fanów. Teraz jest czas żeby przekonać się czy tego typu przepis znajdzie swoje miejsce również w Twoim domu.
admin
Składniki:
- 0,5 kg filetów śledziowych
- 2 cebule
- 100 g suszonej żurawiny
- olej
- 2-3 łyżki octu
- mielony pieprz kolorowy
Śledzie z żurawiną – jak zrobić?
-
1.
Śledź z żurawiną – przepis: - Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5-2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę drobno siekamy, żurawinę sparzamy gorącą wodą, odcedzamy. W większym słoiku układamy warstwę cebuli, śledzi i żurawiny, oprószamy pieprzem, zalewamy olejem wymieszanym z octem. Śledzie wstawiamy do lodówki.
Śledzie z żurawiną – dodatkowe informacje
Śledzie z żurawiną najlepiej smakują na trzeci dzień, kiedy wszystkie składniki będą miały czas się przegryźć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną
Następny przepis: Śledzie w śmietanie z ananasem