Śledzie z kurkami

Śledzie z kurkami

Śledzie z kurkami to wykwintne połączenie dwóch skarbów polskiej kuchni: ryby i grzybów. W przepisie wykorzystujemy świeże, soczyste śledzie, które stanowią podstawę dania, oraz aromatyczne, delikatne kurek, które nadają potrawie wyjątkowego charakteru. Niezwykłe połączenie smaków i aromatów w jednym daniu sprawia, że jest to propozycja dedykowana szczególnie dla miłośników eksperymentów kulinarnych. Przepis ten jest doskonały na szczególne okazje, kiedy to chcielibyśmy zaskoczyć swoich gości niebanalnym podaniem tradycyjnych polskich składników. Spróbuj śledzi z kurkami i przenieś się na chwilę do kulinarnego raju.

Składniki:

  • solone śledzie – 2 sztuki matiasów
  • 80 g kurek marynowanych (odsączonych)
  • 10 śliwek suszonych kalifornijskich
  • pół cebuli
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • czosnek granulowany
  • olej słonecznikowy

Śledzie z kurkami – jak zrobić?

  1. Śledzie kroimy w nieduże kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, a śliwki każdą na sześć kawałeczków. Mieszamy wszystko w misce razem z kurkami, oprószamy pieprzem czarnym (lekko), pieprzem ziołowym (umiarkowanie) i czosnkiem granulowanym (mocno). Następnie zalewamy kilkoma łyżkami oleju, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę, żeby wszystko przeszło smakiem przypraw. Podajemy z chlebem.

Śledzie z kurkami – dodatkowe informacje

Tak przygotowany śledź najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oatmeal porridge (Brytyjska owsianka)
Następny przepis: Obiad dla leniwych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode