Oatmeal porridge (Brytyjska owsianka)

Oatmeal porridge (Brytyjska owsianka)

Klasyka śniadaniowych dań, niezawodna brytyjska owsianka, czyli „oatmeal porridge”, to prosta i sycąca propozycja na start dnia. Idealna dla osób dbających o zdrową dietę, gdyż dostarcza błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. W brytyjskiej kulturze jest to podstawowy posiłek, który pozwala długo utrzymać sytość. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego energetycznego śniadania, to ten przepis będzie dla Was idealny. Owsianka po angielsku, czyli właśnie „porridge” jest nie tylko zdrowa, ale też wyjątkowo smaczna. Jej naturalny smak można urozmaicić dodatkami według uznania, co czyni ją uniwersalnym daniem na każdy poranek.

Składniki:

  • 60 g otrębów owsianych
  • 400ml mleka (lub wody)
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • miód
  • świeże owoce (maliny, truskawki, jagody, porzeczki, jeżyny itp)

Oatmeal porridge (brytyjska owsianka) – jak zrobić?

  1. Płatki owsiane wsypujemy do garnka o grubym dnie i zalewamy mlekiem lub ewentualnie wodą jeśli ktoś nie lubi mleka. Dodać sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, ciągle mieszając. Przelać do miseczek i skropić miodem wg. Uznania lub posypać świeżymi owocami.

Oatmeal porridge (Brytyjska owsianka) – dodatkowe informacje

Owsiankę można dowolnie modyfikować wg. własnego gustu dodając ulubione dodatki czy przyprawy. Doskonale smakuje gotowana z cynamonem i serwowana z musem jabłkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka z karobem na oliwie (wegańska,bez jajek, bez mleka)
Następny przepis: Śledzie z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode