Śledzie w śmietanie z chrzanem

Śledzie w śmietanie z chrzanem

Śledzie w śmietanie z chrzanem to tradycyjny polski przepis, często serwowany podczas wigilii lub innych specjalnych okazji. Ten przepis łączy klasyczne smaki polskiej kuchni, takie jak słony śledź, kremowa śmietana i ostrawy chrzan, tworząc danie pełne smaku i tekstuury. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie wyjątkowe połączenia, a jednocześnie szukają prostych i szybkich rozwiązań w kuchni. Śledzie w śmietanie z chrzanem to prawdziwy rarytas, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kremowa konsystencja idealnie łączy się z ostrym smakiem śledzia, tworząc niezapomniane doznanie kulinarne.

Składniki:

  • 50 dekagramów solonych śledzi
  • 150 mililitrów śmietany
  • 5 dekagramów świeżo tartego chrzanu
  • natka pietruszki
  • gotowane żółtko
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny do smaku
  • ewentualnie rodzynki

Śledzie w śmietanie z chrzanem – jak zrobić?

  1. Śledzie moczymy 2-3 godziny. Dokładnie płuczemy i kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Śmietanę mieszamy z chrzanem. Odstawiamy do lodówki. Natkę bardzo drobno siekamy, po czym dodajemy do śmietany. Żółtko przecieramy przez sitko i mieszamy z masą śmietanową. Doprawiamy do smaku.
  3. Śledzie układamy na półmisku, polewamy przygotowaną śmietaną i dekorujemy.

Śledzie w śmietanie z chrzanem – dodatkowe informacje

Jeśli kupiliśmy całe śledzie, wówczas odcinamy głowę, płetwy i wąski powłok brzucha. Patroszymy. Tak przygotowane śledzie moczymy nawet całą dobę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie w śmietanie z ananasem
Następny przepis: Śledzie w śmietanie z koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode