Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą

Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą

Czy kiedykolwiek próbowaliście śledzi w oleju lnianym? Jeśli nie, macie okazję nadrobić zaległości! Ten przepis to połączenie smaku świeżych śledzi, wyrazistego czosnku i słodkawej czerwonej cebuli. To prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Kombinacja oleju lnianego dodaje sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej wartościowe dla zdrowia. Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą to idealna propozycja na tę jesień. Przepis na to danie jest bardzo prosty i ekonomiczny, a efekt końcowy z pewnością was zachwyci. Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu!

Składniki:

  • 1 kg śledzi
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 czerwone cebule
  • 1,5 szklanki oleju lnianego

Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą – jak zrobić?

  1. Wykonanie: płaty śledziowe zalać zimną wodą, odstawić na 3-4 godziny. Osączyć, pokroić na małe kawałki. Ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki, dodać do oleju lnianego wraz z ziarnkami pieprzu. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sitku, wystudzić. Kawałki śledzi przełożyć do miski, zalać olejem z przyprawami, przykryć cebulą, odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Śledzie osączone z marynaty podawać z kiszonym ogórkiem, kromką najlepiej razowego chleba.

Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą – dodatkowe informacje

1. Do marynaty można dodać kolorowy pieprz.

2. Śledzie można namoczyć w mleku, a następnie opłukać pod bieżącą wodą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie w miodowo - cytrynowej mieszance z przyprawą korzenną i żurawiną
Następny przepis: Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode