Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą
Czy kiedykolwiek próbowaliście śledzi w oleju lnianym? Jeśli nie, macie okazję nadrobić zaległości! Ten przepis to połączenie smaku świeżych śledzi, wyrazistego czosnku i słodkawej czerwonej cebuli. To prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Kombinacja oleju lnianego dodaje sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej wartościowe dla zdrowia. Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą to idealna propozycja na tę jesień. Przepis na to danie jest bardzo prosty i ekonomiczny, a efekt końcowy z pewnością was zachwyci. Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu!
admin
Składniki:
- 1 kg śledzi
- 5 dużych ząbków czosnku
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 czerwone cebule
- 1,5 szklanki oleju lnianego
Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą – jak zrobić?
- Wykonanie: płaty śledziowe zalać zimną wodą, odstawić na 3-4 godziny. Osączyć, pokroić na małe kawałki. Ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki, dodać do oleju lnianego wraz z ziarnkami pieprzu. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sitku, wystudzić. Kawałki śledzi przełożyć do miski, zalać olejem z przyprawami, przykryć cebulą, odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Śledzie osączone z marynaty podawać z kiszonym ogórkiem, kromką najlepiej razowego chleba.
Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą – dodatkowe informacje
1. Do marynaty można dodać kolorowy pieprz.
2. Śledzie można namoczyć w mleku, a następnie opłukać pod bieżącą wodą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie w miodowo - cytrynowej mieszance z przyprawą korzenną i żurawiną
Następny przepis: Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną