Śledź w sosie z koncentratu pomidorowego

Śledź w sosie z koncentratu pomidorowego

Od lat tradycją świąteczną, śledź w sosie z koncentratu pomidorowego to prawdziwie polska przysmak, który doceniany jest za swoją unikalną kombinację smaków. Ten wyrazisty sos pomidorowy jest idealnie wyważony, jednocześnie słodki i aromatyczny, składający hołd tradycyjnym technikom gotowania z wykorzystaniem matiasów. Jest to danie pełne smaku, które można podawać zarówno jako apetytne danie główne, jak i przystawkę. Właśnie te klejnoty morskie, o bogatym i intensywnym smaku, śledzie z koncentratem pomidorowym, są zawarte w naszym przepisie. Połączenie jednej z łatwo dostępnych ryb z domowym koncentratem pomidorowym gwarantuje prawdziwe podniebne doznania.

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych
  • 30 dag cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu 6%
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 15 g ziarenek gorczycy
  • Liść laurowy
  • Mleko

Matiasy w sosie z koncentratu pomidorowego – jak zrobić?

  1. 1.
    Cebulę pokroić w pióra. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Mieszając, dodać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić. Po kilkunastu minutach zdjąć z ognia, dodać gorczycę. Przygotowany sos wystudzić.
  2. 2.
    Wymoczone 2-3 godziny w mleku śledzie, osuszyć, pokroić na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzie i sos. Słoik zakręcić i odstawiać na 2-3 dni do lodówki.

Śledź w sosie z koncentratu pomidorowego – dodatkowe informacje

Tak przygotowane śledzie mogą postać w lodówce nawet ok. 2 tygodni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śląskie makrony.
Następny przepis: Śląski raj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode