Śledź w sosie z koncentratu pomidorowego
Od lat tradycją świąteczną, śledź w sosie z koncentratu pomidorowego to prawdziwie polska przysmak, który doceniany jest za swoją unikalną kombinację smaków. Ten wyrazisty sos pomidorowy jest idealnie wyważony, jednocześnie słodki i aromatyczny, składający hołd tradycyjnym technikom gotowania z wykorzystaniem matiasów. Jest to danie pełne smaku, które można podawać zarówno jako apetytne danie główne, jak i przystawkę. Właśnie te klejnoty morskie, o bogatym i intensywnym smaku, śledzie z koncentratem pomidorowym, są zawarte w naszym przepisie. Połączenie jednej z łatwo dostępnych ryb z domowym koncentratem pomidorowym gwarantuje prawdziwe podniebne doznania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych
- 30 dag cebuli
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu 6%
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 15 g ziarenek gorczycy
- Liść laurowy
- Mleko
Matiasy w sosie z koncentratu pomidorowego – jak zrobić?
-
1.
Cebulę pokroić w pióra. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Mieszając, dodać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić. Po kilkunastu minutach zdjąć z ognia, dodać gorczycę. Przygotowany sos wystudzić. -
2.
Wymoczone 2-3 godziny w mleku śledzie, osuszyć, pokroić na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzie i sos. Słoik zakręcić i odstawiać na 2-3 dni do lodówki.
Śledź w sosie z koncentratu pomidorowego – dodatkowe informacje
Tak przygotowane śledzie mogą postać w lodówce nawet ok. 2 tygodni.