Śląski raj

Śląski raj

Zapraszam do odkrycia prawdziwej kulinarii śląskiej za pomocą tego jedynego w swoim rodzaju przepisu na 'Śląski raj’. To wyjątkowe danie jest doskonałą mieszanką tradycyjnej kuchni naszych dziadków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Wyróżnia się ono intensywnym smakiem, bogactwem składników i kuszącą prezentacją, która spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. „Śląski raj” jest niczym symfonia smaków, które doskonale zaspokoją każde kubki smakowe. Połączenie charakterystycznych dla regionu składników sprawia, że to danie stanowi esencję śląskiej kuchni. Bez wątpienia wynagrodzi czas i trud, jaki wkładasz w jego przygotowanie.

Składniki:

  • Sos można przygotować na dowolny sposób i z dowolnych składników. Wszystko zależy od preferencji. Ja zdecydowałam się użyć następujących produktów:
  • 400 g mięsa (w tym wieprzowe i z drobiu)
  • 2 marchewki
  • duża cebula
  • wywar warzywny lub kostka rosołowa rozpuszczona w 4 szklankach wody
  • łyżka śmietany 18%
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • wegeta
  • papryka słodka w proszku
  • łyżeczka musztardy
  • Maggi

Śląski raj – jak zrobić?

  1. Mięso niezależnie od rodzaju kroimy w kostkę. Mieszamy ze słodką papryką, vegetą, maggi, 1 ząbkiem czosnku i odrobiną oleju. Możemy zostawić je na noc w lodówce aby przyprawy przeszły nam przez mięsko. Jeśli jednak juz robimy obiad należy je podsmażyć. Pokrojoną marchewkę i cebulę w półksiężyce. Wsypujemy do naczynia z miesem, krótko smażymy a nastepnie dolewamy wody. Dusimy pod przykryciem. Na końcu dolewamy wywaru i jeszcze chwilę gotujemy. Do smaku mozemy dodać łyżkę musztardy oraz resztę przypraw według uznania. Zagęszczamy zawiesiną mąki w wodzie. Ściągamy z ognia i dodajemy łyżkę śmietany 18%.
  2. W międzyczasie przygotowujemy kluski śląskie. Formujemy w małe kuleczki. Gotujemy i nakońcu dodajemy do naszego sosu 🙂 Smacznego!

Śląskie niebo – przepis.

Śląski raj – dodatkowe informacje

Przy gotowaniu klusek można dodać do gotującej się mieszankę wody z mąką ziemniaczaną w niedużej ilości, Zapobiega to rozgotowaniu się klusek 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledź w sosie z koncentratu pomidorowego
Następny przepis: Śledż solony w occie i winie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode