Sernik z domowego sera

Sernik z domowego sera

Sernik z domowego sera to propozycja dla prawdziwych miłośników tego deseru, ceniących sobie tradycyjne, domowe smaki. Jego sekret tkwi w starannie przygotowanym, domowym serze, który nadaje ciastu wyjątkowej puszystości i intensywności smaku. To doskonałe połączenie słodkiego biszkoptu z delikatnym, kremowym nadzieniem. Sernik z domowego sera to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci nie tylko smakoszy deserów, ale też osoby szukające życiowych inspiracji w kuchni. Jest to idealny pomysł na podwieczorek, czy rodzinne spotkanie na słodko. Jeżeli tęsknicie za smakiem dzieciństwa, warto spróbować tego właśnie przepisu.

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 litra śmietany
  • kostka masła lub margaryny
  • cukier waniliowy
  • 5 dag rodzynek
  • 2 dowolne galaretki
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • maliny

Sernik z domowego sera – jak zrobić?

  1. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Maliny myjemy i osączamy.
  2. Śmietanę dokładnie miksujemy z jajkami na jednolitą masę. Mleko zagotowujemy. Wlewamy masę jajeczną. Gotujemy, aż oddzieli się ser. Odcedzamy i studzimy.
  3. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce sera. Wsypujemy rodzynki, mieszamy.
  4. Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Wykładamy masę serową. Układamy maliny i zalewamy galaretką.

Sernik z domowego sera – dodatkowe informacje

RADY Barbary Grudzień

Na spód można też użyć pokruszonych herbatników lub upiec cienki biszkopt.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z czereśniami lub wiśniami
Następny przepis: Sernik z gruszkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode