Sernik z gruszkami i kruszonką

Sernik z gruszkami i kruszonką

Zapraszamy na wyjątkowe kulinarne doświadczenie, jakim jest przepis na sernik z gruszkami i kruszonką. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która łączy w sobie klasyczne smaki delikatnego serka z subtelnością gruszek i chrupiącą kruszonką. Ten deser promieniuje prostotą i elegancją, oferując jednocześnie niezapomniany smak. Świeże gruszki dodają mu delikatności, a chrupiąca kruszonka przeciwwagę dla aksamitnej faktury sera. Sernik z gruszkami to doskonały wybór na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, czy ważne uroczystości. Idealny na każdą porę roku – ciepły, kremowy sernik jest tak samo pyszny na jesiennym picnicu, jak i przy zimowym kominku.

Składniki:

  • Ciasto kruche
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ser
  • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • Piana
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża puszka gruszek w lekkim syropie lub z kompotu

Sernik z gruszkami i kruszonką – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto kruche

    • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia.
    • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami.
    • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
    • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto kruche z lodówki pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno dokładnie uciskając, aby powstała jednolita warstwa.
  2. 2.
    Ser

    • Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodawać po łyżce sera cały czas miksując.
    • Wrzucać po jednym całym jajku, następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach.
    • Na koniec wymieszać z budyniem.
    • Gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową. Wyłożyć ser na kruche ciasto.
    • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka.
    • Pianę wyłożyć na ser.
    • Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto na pianę z białek.
    • Piec 50 minut w temperaturze 180 st.C.
    • Podawać posypane cukrem pudrem.

Sernik z gruszkami i kruszonką – dodatkowe informacje

Jest to porcja na dużą blachę 40/25 cm, ale ja piekłam w mniejszej i ciasto wyszło dość wysokie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z frużeliną wiśniową
Następny przepis: Sernik z gorzką czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode