Sernik z czereśniami lub wiśniami

Sernik z czereśniami lub wiśniami

Sernik to bezsprzecznie jeden z ulubionych deserów Polaków, a ten klasyczny, bogaty w smaku wariant z czereśniami lub wiśniami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podstawą tego kremowego cudu jest aksamitna masa serowa, którą dopełniają soczyste, kwasne owoce. Podane na spodzie z niesolonych krakersów, które dodają chrupkości i są idealnym kontrastem dla miękkiego, kremowego sernika. Czy wybierzesz czereśnie czy wiśnie, koniec końców zaowocuje to wspaniałym deserem, który będzie królował na każdym stole. Ten sernik będzie bez dwóch zdań smakował zarówno wielbicielom tradycyjnych wypieków, jak i tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • spód: krakersy niesolone
  • masa serowa:
  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 250 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (30 g)
  • 7 łyżek cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • wydrylowane połówki czereśni lub wiśni
  • cukier puder

Sernik z czereśniami lub wiśniami – jak zrobić?

  1. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (potem łatwiej ciasto wyjąć w całości z formy), wyłożyć spód krakersami.
  2. Do miski przełożyć twaróg, jogurt, oba rodzaje cukru i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką masę, następnie pojedynczo dodać jajka, po każdym dodaniu jajka krótko zmiksować masę.
  3. Masę serową wylać na krakersy, wyrównać powierzchnię serowej masy.
  4. Umyte, osuszane i wydrylowane czereśnie (lub wiśnie) pokroić na połówki, ułożyć owoce na masie serowej równo obok siebie przecięciem do spodu.
  5. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C, na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą, formę z sernikiem wstawić do piekarnika i piec przez ok. 80 minut, masa powinna być ścięta w środku.
  6. Studzić sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  7. Gdy sernik będzie już ostudzony, wstawić go do lodówki i schłodzić w lodówce. Piekę sernik pod wieczór i sernik wstawiam do lodówki na całą noc. Sernik tuż przed podaniem należy oprószyć cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki, gdyż powinny mieć temperaturę pokojową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką
Następny przepis: Sernik z domowego sera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode