serek fromage
Serek fromage to wyjątkowy przysmak, który z pewnością zainteresuje miłośników serów. To delikatne danie, znane również jako francuski kremowy serek, zasłynęło ze swojego aksamitnego smaku i bogatego aromatu. Uznawany jest za jedną z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni francuskiej. Składniki niezbędne do jego przygotowania to przede wszystkim dobrej jakości mleko, śmietana i zakwas. Przygotowanie tego serka wymaga cierpliwości oraz szczegółowego przestrzegania przepisu, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi oczekiwanie. Serek fromage to świetna propozycja na śniadanie, kolację oraz jako dodatek do przekąsek na różnego rodzaju spotkaniach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mleka o zawartości tłuszczu 3,2% lub większej
- Kefir (jako zakwas)
- Przyprawy
Serek fromage – jak zrobić?
-
1.
Wlej mleko do garnuszka i zagotuj,
dolej kefir i mieszaj dopóki serwatka lub maślanka się nie odzieli.
Całość przelej do siteczka, delikatnie odcedź i wymieszaj z przyprawami.
serek fromage – dodatkowe informacje
Jeżeli nie macie kefiru możecie użyć kilka łyżeczek soku z cytryny lub po prostu jogurtu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Serduszko z kabanosa z jajkiem na chlebie tostowym z keczupem
Następny przepis: Serek Homogenizowany z galaretką i owocami