Serce z sarny w galarecie
Składniki:
- 2 serca z jelenia
- liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- ziarna kolorowego pieprzu
- 1 litr bulionu z jelenia
- 2 opakowania żelatyny w listkach Dr Oetker
- pieprz czarny mielony
- 2 ząbki czosnku
- estragon
- tymianek
- sól morska
- do podania: plasterki cytryny
- kawior z octu owocowego
- liski mizuny
Serce wieprzowe w galarecie – jak zrobić?
-
1.
Oczyszczone serca gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego oraz ziaren korowego pieprzu.
-
2.
Ugotowane serca kroimy w plastry. Układamy na półmiskach.
-
3.
Bulion z sarny zagotowujemy z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do gorącego bulionu dodajemy namoczone listki żelatyny oraz przyprawy. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Zalewamy serca. Odstawiamy do zastygnięcia.
-
4.
Zastygniętą galaretę podajemy z kawiorem z octu, kawałkami cytryny oraz posypujemy listkami mizuny.
Porady – dodatkowe informacje
Dziczyzna to szlachetne mięso, które od lat królowało na polskich stołach. Teraz po latach znów wraca do łask i jest na nowo odkrywane. Serca zwierzęce należą do najcenniejszych podrobów. Charakteryzują się dużą zawartością cennego białka. Można przygotowywać je na różne sposoby. Przygotowane na wzór popularnych zimnych nóżek na pewno znajdą wielu zwolenników. Do bulionu, którym zalewamy ugotowane serca warto dodać tymianek i estragon, które podkreślą smak sarnich serc. Dla nadania jeszcze bardziej eleganckiego wyglądu prócz tradycyjnie podawanej cytrynki proponuję gotową galaretę posypać drobnymi kuleczkami z octu owocowego, które oprócz smaku wzbogacą również wygląd dania.
Przepis na kawior z octu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kawior-z-octu-owocowego
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście
Następny przepis: Serduszka po brazylijsku.