Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście

Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście

Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście to kreatywna kuchenna propozycja, która zachwyci każdego fana sera i pikantnych przekąsek. To atrakcyjne danie, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale też doskonale smakuje. Charakteryzuje się równocześnie chrupiącą warstwą cienkiego, pikantnego ciasta i miękkim, rozpływającym się w ustach serem żółtym w środku. Z powodzeniem możemy podać je jako przekąskę na imprezie, kolację czy jako dodatek do lunchu. Idealne dla miłośników zapiekanego sera żółtego i ludzi poszukujących nowych kulinarnych doświadczeń. Sprawdź ten przepis, jeśli odważasz się na coś innego niż tradycyjna mozzarella sticks!

Składniki:

  • około 220g żółtego sera (*)
  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki (lub nieco mniej)
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • Ponadto:
  • mąka pszenna do obtaczania (**)
  • olej do głębokiego smażenia

Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście – jak zrobić?

  1. Pokroić ser w słupki przypominające grubsze frytki ziemniaczane.
  2. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę (odpowiednie przepisy dla zapiekanych serów to: mąka, jaja, przyprawy, sól, mleko, olej).
  3. Po tym czasie w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej.
  4. Kawałki sera dokładnie (!) obtaczać w gęstym cieście i następnie w mące.
  5. Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Porady – dodatkowe informacje

(*) Używam różnych rodzajów serów. Jeśli jest on bardziej łagodny, to dodaję więcej chili, a jeśli jest mocniejszy, więcej przypraw. Nadaje się też ser, który łatwo się topi. Warto jednak pamiętać, że każdy kawałek sera musi być dokładnie pokryty ciastem, aby uniknąć wypłynięcia sera podczas smażenia.

(**) Obtaczanie paluszków w mące po zanurzeniu w cieście sprawi, że ciasto będzie bardziej chrupiące. Nie jest to jednak obowiązkowa czynność.

(***) Jeśli nie masz czasu, możesz odpuścić chłodzenie ciasta, jednak po odstaniu w lodówce będzie ono bardziej gęste i lepiej przylegające do sera.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serbska zupa fasolowa
Następny przepis: Serce z sarny w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode