Selery smażone
Smażony seler to przepis prosty, lekki i smaczny. Idealny na dietę wegetariańską, dla miłośników warzyw i wszystkich, którzy poszukują interesujących sposobów na codzienne potrawy. Ten przepis wykorzystuje prostotę i niską kaloryczność selera, przy jednoczesnym zachowaniu jego naturalnej chrupkości i niepowtarzalnego smaku. Potrzebujesz niewielu składników do przygotowania tej potrawy – jest więc idealna na szybki lunch lub kolację. Odkryj sposób na smażony seler – potrawę oryginalną, zdrową i łatwą do przygotowania. Doskonała propozycja dla każdego, kto ceni sobie prostotę i naturalność w kuchni.
admin
Składniki:
- selery
- kiełbasa krakowska/żywiecka
- boczek (ja używam wędzonego)
- cebula (najlepiej duża – wielkości selera)
- ser żółty (najlepiej okrągły – wielkości selera)
- przecier pomidorowy
- sól
- pieprz
- Do przygotowania dodatkowo jajka, bułka tarta, sól, pieprz oraz olej do smażenia
Selery smażone – jak zrobić?
- Selery obieramy i kroimy w plastry.
- Plastry grubości max. 5 mm.
- Pomiędzy dwa plastry kładziemy po plasterku: sera, boczku, cebuli i kiełbasy. Smarujemy przecierem pomidorowym (ja nakładam na cebulę) i posypujemy solą oraz pieprzem do smaku.
- Całość obtaczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej (jak kotlety, trzeba tylko uważać, żeby się nie „rozjechało”).
- Następnie smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony aż się zrumieni.
- Następnie wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do ok 165 st. C. Można też dłużej smażyć na patelni, wtedy nie trzeba używać piekarnika.
Selery smażone – dodatkowe informacje
Podczas smażenia smażonego selera uważamy, żeby selery się nie „rozjechały”. Przewracając na drugą stronę najlepiej użyć dwóch łopatek.