Selery smażone

Selery smażone

Smażony seler to przepis prosty, lekki i smaczny. Idealny na dietę wegetariańską, dla miłośników warzyw i wszystkich, którzy poszukują interesujących sposobów na codzienne potrawy. Ten przepis wykorzystuje prostotę i niską kaloryczność selera, przy jednoczesnym zachowaniu jego naturalnej chrupkości i niepowtarzalnego smaku. Potrzebujesz niewielu składników do przygotowania tej potrawy – jest więc idealna na szybki lunch lub kolację. Odkryj sposób na smażony seler – potrawę oryginalną, zdrową i łatwą do przygotowania. Doskonała propozycja dla każdego, kto ceni sobie prostotę i naturalność w kuchni.

Składniki:

  • selery
  • kiełbasa krakowska/żywiecka
  • boczek (ja używam wędzonego)
  • cebula (najlepiej duża – wielkości selera)
  • ser żółty (najlepiej okrągły – wielkości selera)
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • Do przygotowania dodatkowo jajka, bułka tarta, sól, pieprz oraz olej do smażenia

Selery smażone – jak zrobić?

  1. Selery obieramy i kroimy w plastry.
  2. Plastry grubości max. 5 mm.
  3. Pomiędzy dwa plastry kładziemy po plasterku: sera, boczku, cebuli i kiełbasy. Smarujemy przecierem pomidorowym (ja nakładam na cebulę) i posypujemy solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Całość obtaczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej (jak kotlety, trzeba tylko uważać, żeby się nie „rozjechało”).
  5. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony aż się zrumieni.
  6. Następnie wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do ok 165 st. C. Można też dłużej smażyć na patelni, wtedy nie trzeba używać piekarnika.

Selery smażone – dodatkowe informacje

Podczas smażenia smażonego selera uważamy, żeby selery się nie „rozjechały”. Przewracając na drugą stronę najlepiej użyć dwóch łopatek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SELER NACIOWY INACZEJ
Następny przepis: Ser na podpuszczce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode