SELER NACIOWY INACZEJ

SELER NACIOWY INACZEJ

Poszukujesz nowych, smacznych i zdrowych pomysłów na przygotowanie dań? Przedstawiamy Ci przepis na „Seler naciowy inaczej”. To niekonwencjonalna interpretacja klasycznego warzywa, która na pewno zaskoczy Twoje kubki smakowe. Seler naciowy to produkt często bagatelizowany w naszej kuchni, a przecież zawiera wiele cennych składników odżywczych. W naszym przepisie seler naciowy przechodzi prawdziwą metamorfozę dzięki bogatemu sosowi, który podkreśla jego unikalne walory smakowe. Mamy nadzieję, że pokochasz seler naciowy inaczej tak jak my i zainspiruje Cię do dalszego eksplorowania niebanalnych przepisów.

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchew
  • 8 dkg. żurawiny suszonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz czarny, sos sojowy, słodki sos chilli do smaku, mąka do zagęszczenia, olej do smażenia

Seler naciowy inaczej – jak zrobić?

  1. Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Wyjąć polędwiczki.Pozostały filet przeciąć wzdłuż po grubości nie docinając do końca.Lekko rozbić z dwóch stron,przyprawić solą,pieprzem i polać sosem sojowym. Polędwiczki pokroić w małą kostkę i skropić sosem sojowym.Warzywa obrać,umyć,pokroić w zapałkę.
  2. Na patelni rozgrzać masło,krótko przesmażyć polędwiczki do czasu odparowania wody i lekkiego zrumienienia się.Wsypać pokrojone warzywa oraz żurawinę i smażyć do czasu ich zeszklenia, przyprawić do smaku solą,pieprzem ,sosem chilli,zdjąć z patelni i przestudzić.
  3. Na każdy kawałek filetu wyłożyć porcję farszu.
  4. Zwinąć w roladkę,obwiązać nicią lub spiąć wykałaczką,posypać delikatnie solą,pieprzem.
  5. Na patelnię z smażenia farszu wlać niewielką ilość oleju,włożyć roladki i opiekać je na rumiano z dwóch stron podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody.
  6. Roladki zdjąć z patelni,zabezpieczyć przed wystygnięciem.
  7. Do wytworzonego sosu dodać pozostały farsz,zagotować,zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie,przyprawić do smaku przyprawami.Na koniec wlać śmietanę i już nie gotować.

Seler naciowy sos, przepisy na seler naciowy, seler naciowy przepis

SELER NACIOWY INACZEJ – dodatkowe informacje

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko w/g przepisu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sękacz w tortownicy...
Następny przepis: Selery smażone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode