Schab z ziemniakami z piekarnika
Dziś mamy dla Was przepis na danie, które jest klasyczne, sycące i otulone aromatami domowej kuchni. To elegancki, aczkolwiek prosty w przygotowaniu schab pieczony w piekarniku z ziemniakami. Delikatne plastry schabu, którym towarzyszyć będą złociste ziemniaki, to doskonałe połączenie, którego nie da się nie pokochać. Nasz przepis to sposób na przyrządzenie schabu w nowoczesny, aczkolwiek wierny tradycji sposób. To danie, idealne na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Wierzcie nam, schab pieczony z ziemniakami to przepis, który powinien znaleźć się w Waszym kulinarnym repertuarze!
admin
Składniki:
- około 750g schabu lub chudej karkówki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 6 ziemniaków
- 3 duże marchewki
- 2 łyżki oliwy
- tymianek
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki
Schab z ziemniakami z piekarnika – jak zrobić?
- Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok 1,5cm, posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu i ostawić na 30 minut.
- Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew w większe kawałki. Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem.
- Czosnek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie.
- Do rękawa do pieczenia włożyć mięso, warzywa, zawiązać z obu stron. Rękaw nakłuć z wierzchu w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin w temp. 150stC (czas pieczenia zależy od twardości mięsa – u mnie było gotowe po 1,5 godzinie).
- Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
- Podawać z ulubioną surówką albo sosem np. jogurtowym.
Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Schab z ziemniakami z piekarnika można przygotować na wiele różnych sposobów. Można dodać paprykę, pieczarki albo różyczki kalafiora, a mięso można również doprawić bardziej pikantnie. Do pieczenia najlepiej wykorzystać schab ukrojony od strony karkówki, ponieważ ta część schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda karkówka również jest odpowiednia do tego dania.