Schab z ziemniakami z piekarnika

Schab z ziemniakami z piekarnika

Dziś mamy dla Was przepis na danie, które jest klasyczne, sycące i otulone aromatami domowej kuchni. To elegancki, aczkolwiek prosty w przygotowaniu schab pieczony w piekarniku z ziemniakami. Delikatne plastry schabu, którym towarzyszyć będą złociste ziemniaki, to doskonałe połączenie, którego nie da się nie pokochać. Nasz przepis to sposób na przyrządzenie schabu w nowoczesny, aczkolwiek wierny tradycji sposób. To danie, idealne na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Wierzcie nam, schab pieczony z ziemniakami to przepis, który powinien znaleźć się w Waszym kulinarnym repertuarze!

Składniki:

  • około 750g schabu lub chudej karkówki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 6 ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki

Schab z ziemniakami z piekarnika – jak zrobić?

  1. Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok 1,5cm, posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu i ostawić na 30 minut.
  2. Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew w większe kawałki. Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Czosnek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie.
  4. Do rękawa do pieczenia włożyć mięso, warzywa, zawiązać z obu stron. Rękaw nakłuć z wierzchu w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin w temp. 150stC (czas pieczenia zależy od twardości mięsa – u mnie było gotowe po 1,5 godzinie).
  5. Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
  6. Podawać z ulubioną surówką albo sosem np. jogurtowym.

Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Schab z ziemniakami z piekarnika można przygotować na wiele różnych sposobów. Można dodać paprykę, pieczarki albo różyczki kalafiora, a mięso można również doprawić bardziej pikantnie. Do pieczenia najlepiej wykorzystać schab ukrojony od strony karkówki, ponieważ ta część schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda karkówka również jest odpowiednia do tego dania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab z zalewy gotowany
Następny przepis: Schab ze śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode