Schab z zalewy gotowany

Schab z zalewy gotowany

Zapewne słowem „święta” kojarzy Ci się ten wyjątkowy przepis. Schab gotowany w zalewie to klasyka polskiej kuchni, idealny na rodzinne spotkania i nie tylko. To bardzo smaczne i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Genialnie prosty przepis na aromatyczny i pyszny schab. Zalewa, w której gotujemy schab, nadaje mu wyjątkowego smaku, a mięso staje się niezwykle soczyste i aromatyczne. Ta soczysta i pełna smaków potrawa z pewnością podbije serca wielu smakoszy. Oto propozycja przyrządzenia schabu w nieco innym wydaniu, które z pewnością będzie cieszyć się popularnością na twoim stole.

Składniki:

  • 1,3 kg schabu (tyle u mnie, może być około 1,5 kg)
  • Zalewa:
  • 1,5 l wody
  • 2,5 duże łyżki soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej czubricy
  • 2 łyżki majeranku
  • ½ łyżeczki rozmarynu suszonego
  • 1 duży listek laurowy
  • 3 duże ząbki czosnku

Schab gotowany w zalewie – jak zrobić?

  1. Wykonanie: schab oczyścić z nadmiaru tłuszczu, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
  2. Składniki zalewy zagotować, odstawić do ostygnięcia. Schab przełożyć do garnka, zalać wystudzoną zalewą, odstawić na 24 godziny w zalewie do lodówki.
    Potem schab w zalewie zagotować i gotować przez 10-15 minut (zależnie od grubości schabu) pod przykryciem na małym ogniu, odstawić do wystudzenia w zalewie.
    Czynność powtórzyć przez 2 następne dni. Następnie wyjąć wystudzone mięso, osączyć, można posypać majerankiem.

Schab z zalewy gotowany – dodatkowe informacje

1. Mięso schabu gotowanego w zalewie można po wyjęciu przykryć deseczką i obciążyć, aby było równe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab z serem pleśniowym i gruszką
Następny przepis: Schab z ziemniakami z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode