SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Zapraszamy do odkrycia nieodpartego smaku sakiewek schabowych ze szpinakiem i fetą. To wyjątkowe danie, łączące w sobie delikatność mięsa schabowego, aromatyczny smak szpinaku i pikantność greckiego sera – fety. Ta kombinacja to prawdziwy kulinarny hit, który z powodzeniem podbije podniebienie każdego smakosza. Przepis ten, choć wydaje się skomplikowany, w rzeczywistości jest do wykonania nawet dla początkujących kucharzy. Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas eleganckiego przyjęcia. Zachwyci swój smakiem i oryginalnością prezentacji. Nie zwlekaj, odkryj tajniki sakiewek schabowych ze szpinakiem i fetą już dziś!

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 100 g miękkiej margaryny KASIA
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500g szpinaku
  • 150g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 białko do posmarowania

Sakiewki schabowe ze szpinakiem

  1. Wszystkie składniki wymieszać mikserem w misce, przełożyć na stół i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Umyty szpinak pozbawić łodyg, posiekać i przesmażyć na łyżce KASI. Gdy woda odparuje wymieszać z serem feta, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wyciąć kółka obręczą o średnicy 8cm. Na krążkach ciasta ułożyć po łyżce farszu i sklejać trzema palcami w sakiewki.
  4. Gotowe sakiewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Słowa kluczowe: sakiewki schabowe ze szpinakiem

SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ – dodatkowe informacje

Do sakiewek schabowych ze szpinakiem możemy zrobić inne nadzienie wg naszego upodobania, np. grzybowe czy pieczarkowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sakiewki z mięsem mielonym
Następny przepis: Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode