SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
Zapraszamy do odkrycia nieodpartego smaku sakiewek schabowych ze szpinakiem i fetą. To wyjątkowe danie, łączące w sobie delikatność mięsa schabowego, aromatyczny smak szpinaku i pikantność greckiego sera – fety. Ta kombinacja to prawdziwy kulinarny hit, który z powodzeniem podbije podniebienie każdego smakosza. Przepis ten, choć wydaje się skomplikowany, w rzeczywistości jest do wykonania nawet dla początkujących kucharzy. Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas eleganckiego przyjęcia. Zachwyci swój smakiem i oryginalnością prezentacji. Nie zwlekaj, odkryj tajniki sakiewek schabowych ze szpinakiem i fetą już dziś!
admin
Składniki:
- SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 100 g miękkiej margaryny KASIA
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 jajko
- szczypta soli
- SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 500g szpinaku
- 150g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 białko do posmarowania
Sakiewki schabowe ze szpinakiem
- Wszystkie składniki wymieszać mikserem w misce, przełożyć na stół i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.
- Umyty szpinak pozbawić łodyg, posiekać i przesmażyć na łyżce KASI. Gdy woda odparuje wymieszać z serem feta, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wyciąć kółka obręczą o średnicy 8cm. Na krążkach ciasta ułożyć po łyżce farszu i sklejać trzema palcami w sakiewki.
- Gotowe sakiewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Słowa kluczowe: sakiewki schabowe ze szpinakiem
SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ – dodatkowe informacje
Do sakiewek schabowych ze szpinakiem możemy zrobić inne nadzienie wg naszego upodobania, np. grzybowe czy pieczarkowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sakiewki z mięsem mielonym
Następny przepis: Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe