Sakiewki z mięsem mielonym

Sakiewki z mięsem mielonym

Przedstawiamy przepis na pyszne sakiewki z mięsem mielonym – danie, które z pewnością podbije serca osób kochających kulinarną wykwintność w domowym wydaniu. To danie stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych „mielonych” i wprowadzi trochę odmiany na nasze stoły. Kształt i forma sprytnie maskuje zawartość, która po rozkrojeniu się otwiera, ukazując bogactwo smaków. Mielone mięso, przyprawione zgodnie z tym przepisem, daje wyjątkowo smakowity efekt. To danie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na wykwintny wieczór. Sakiewki z mięsem mielonym – danie, które zdobi każdą, nawet najbardziej wymagającą, tablicę. Dla kogo jest ten przepis? Dla wszystkich fanów mięsnych wariacji!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • szczypta soli
  • ok 1 szkl gorącej wody
  • Farsz:
  • 90 dag mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ugotowane marchewki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 łyżki oleju

Sakiewki z mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. Mięso wraz z posiekanym czosnkiem przesmażyć, doprawić do smaku. Ostudzić. Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wymieszać.
  2. Ciasto: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać duże koła. Łyżką nakładać farsz i zlepiać brzegi tak aby powstały sakiewki. Sakiewki gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju przez kilka minut.

Sakiewki z mięsem mielonym – dodatkowe informacje

Można podawać polane przesmażoną cebulką lub z czerwonym barszczem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sakiewki z łososiem
Następny przepis: SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode