Sakiewki z łososiem
Zapraszam do odkrywania przepisu na wyjątkowe danie pod nazwą „Sakiewki z łososiem”. Ten elegancki i kreatywny sposób podania łososia odmieni Twoje obiady i zaskoczy wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni. Wykorzystując proste i znane składniki, takie jak filet z łososia, tworzymy danie o niebanalnym wyglądzie i znakomitym smaku. Idealne na świąteczne uroczystości, romantyczną kolację we dwoje czy na elegancką kolację z przyjaciółmi. Sakiewki z łososiem to także doskonałe połączenie zdrowia i smaku – łosoś to źródło cennych dla naszego organizmu kwasów omega-3.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto francuskie
- 30 dag łososia surowego
- Opakowanie szpinaku baby
- Serek naturalny
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- Pieprz
- Sól
- 5 dag masła
- Sos: mały majonez
- Mały jogurt
- 2 łyżki koperku pokrojonego
- Sól
- Pieprz
- 1 pomidor
Sakiewki z łososiem – jak zrobić?
-
1.
Szpinak opłukać, osączyć . Na patelni rogrzać maslo, dodać czosnek,szpinak. Podsmażyć. Odsączyć szpinak, pokroić, dodać serek i wymieszać. Łososia pokroić w kostke, posypać solą i pieprzem. Połączyć ze szpinakiem, wymieszanym z serkirm. Z ciasta francuskiego wyciąć koła, na każde nałożyć farsz i zlepić u góry, ale nie dokońca. Posmarować rostrzepanym jajkiem, piec 20 min. w temperaturze 180 stopni C. -
2.
Sos: Wymieszać wszystkie składniki, z pomidora od ciąć wierzch, wydrążyć środek. Sos wlać do pomidora.
Sakiewki z łososiem – dodatkowe informacje
Zamiast łososia może być kurczak, ale wtedy nie będzie postny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sakiewki drobiowe z gołąbkowym nadzieniem
Następny przepis: Sakiewki z mięsem mielonym